keskiviikko 11. elokuuta 2010

YLE: Poliisi selvittää Facebook-kirjoittelua

YLE Kymenlaakso: Poliisi selvittää Facebook-kirjoittelua 11.8.2010
Suomi24: Tutkintapyynnön tilanne (tutkintapyynnön tehneen Jussi Hanskin lausunto)12.8.2010

Kymenlaakson poliisi tutkii Kotkan perussuomalaisten kaupunginvaltuutetun Juho Eerolan Facebook-sivuilla käytyä keskustelua.

Eerola kertoo poistaneensa keskustelun sivuiltaan. Tutkintapyynnön on tehnyt keskustelua seurannut henkilö.

Juho Eerolan mukaan tutkintapyyntö koskee hänen Facebook-sivuillaan vierailleen henkilön kommentteja, joiden sisältöä Eerola itse ei allekirjoita.

Sivuilla käydystä turvapaikanhakijoihin liittyvästä keskustelusta on jätetty tutkintapyyntö. Poliisi ratkaisee lähipäivinä, käynnistetäänkö asiasta esitutkinta.

_______________________

Suomi24: Tutkintapyynnön tilanne (tutkintapyynnön tehneen Jussi Hanskin lausunto)12.8.2010

Joku aika sitten tein tutkintapyynnön Juho Eerolan facebook- sivulla olevan kirjoituksen takia. Perussuomalaisten varavaltuutettu Jari Taipale kirjoitti, suora sitaatti: ”Ei neekereille rahaa, eikä muutakaan. ihmisarvoakaan en niille tunnusta, sama pätee venäläisiin.” Näin avoimesti rasistista kirjoitusta en voinut vain unohtaa.
Eräs kysymys jota olen miettinyt: Jos ihminen näkee rikoksen, muttei siihen puutu, hyväksyykö tämän silloin sen?

Tämän jälkeen itse kirjoitin: ”Hienoa Jari kun uskallat olla avoimesti rasisti. Mä en anna sulle ihmisarvoa...” Tunnekuohun vallassa tyhmästi kirjoitettu, myönnän.

Olen nyt kuitenkin vetänyt tutkintapyynnön pois. Halusin herättää keskustelua rasismista ja sen hiljaisesta hyväksymisestä. Siinä olen onnistunut. Maahanmuuttokritiikki on eri asia kuin rasismi. Asioista pitää voida keskustella, mutta se pitää tehdä niin ettei tietoisesti mitään ihmisryhmää loukkaa.
Sananvapaus on suuri kansalaisoikeus, mutta se tuo myös vastuun. Mitä vaan ei voi sanoa piiloutuen sananvapaus-käsitteen taakse.

Jussi Hanski

___________________________

YLE Kymenlaakso: Poliisi on aloittanut Facebook-esitutkinnan

Poliisi on käynnistänyt esitutkinnan perussuomalaisten Kotkan kaupunginvaltuutetun Juho Eerolan Facebook-sivuilla käydystä keskustelusta.

Poliisi kertoo, että tutkintapyynnön tehnyt henkilö yritti vetää pyynnön takaisin. Esitutkinta oli kuitenkin jo ehditty käynnistää. Poliisista kerrotaan, että koska kyseessä on virallisen syytteen alainen rikos, esitutkinta tehdään loppuun. Lopullisen linjauksen asiasta tekee syyttäjä.

Tutkintapyyntö tehtiin kaupunginvaltuutetun Juha Eerolan sivuilla vierailleen henkilön kirjoittamista kommenteista. Eerola itse ei allekirjoita kommenttien sisältöä. Eerola on poistanut turvapaikanhakijoihin liittyvän keskustelun sivuiltaan.

_____________________________________

Kymen Sanomat: Poliisilla esitutkinnassa perussuomalaisen valtuutetun Facebook-sivujen keskustelu

Kymenlaakson radio kertoi alkuviikosta, että kotkalaisen kaupunginvaltuutettu Juho Eerolan (ps.) Facebook-sivuilla olleesta keskustelusta on aloitettu poliisitutkinta. Eerola on poistanut sivuillaan käydyn keskustelun, mutta sitä seurannut Jussi Hanski (vas.) pyysi poliisitutkintaa viitaten keskustelun epäasiallisuuteen koskien turvapaikanhakijoita. Tämän keskustelun keskiössä oli perussuomalaisten varavaltuutettu Jari Taipale (ps.).

Kymen Sanomien torstaina saamien tietojen mukaan Hanski poisti tutkintapyynnön myöhemmin tällä viikolla. Poliisi ottaa asian kuitenkin esitutkintaan.

Facebookin ominaisuuksiin kuuluu, ettei sivun omistaja voi ohjata muiden sivuillaan käymää keskustelua, vaikka sen sisältö olisi hänen ajatteluaan vastaan. Ainoa tapa lopettaa keskustelu on, että sivun omistaja poistaa keskustelun kokonaan sivuiltaan.

Facebook niin kuin myös muut nettikeskustelupalstat ovat viime vuosina muodostuneet merkittäväksi osaksi poliitikkojen viestintää ja vaalityötä.