perjantai 26. maaliskuuta 2010

Verkkouutiset: Verkossa väitellään maahanmuutosta - näin kokoomus vastaa

Verkkouutiset: Verkossa väitellään maahanmuutosta - näin kokoomus vastaa 26.3.2010

Kokoomuksen maahanmuuttovaltuuskunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Arto Satonen vastaa maahanmuuttoa koskeviin väitteisiin. Verkkouutiset on poiminut väitteet internetin keskustelupalstoilta.

Väite: Miksi pakolaisella pitää olla sama elintaso kuin vuosia Suomessa töitä tehneellä ja miksi pakolainen on paremmassa taloudellisessa asemassa kuin eläkeläinen tai työtön?

Satonen: Pakolaiset saavat samat sosiaalietuudet kuin suomalaisetkin, joten tuen määrä riippuu elämäntilanteesta. Usein esimerkiksi verrataan yksinhuoltajapakolaisen, jolla on kuusi lasta, saamaa toimeentulotuen määrää yksittäiseen suomalaiseen, jolla ei ole kuutta lasta. Jos maahanmuuttajat asuvat vastaanottokeskuksessa, tukea voidaan leikata 30 prosentilla.

Väite: Sosiaalitoimi tarjoaa paremman tulotason, kuin mitä maahanmuuttaja voi hänelle tarjotulla työllä saavuttaa.

Satonen: Tässä on kyse samasta kannustavuusongelmasta kuin suomalaisten kohdalla. Maahanmuuttajia pitää aktivoida työntekoon nopeasti, koska he eivät ole tottuneet samanlaiseen sosiaaliturvaan kotimaassaan, ja se passivoi heitä nopeammin kuin valtaväestöä.

Väite: Maahanmuuttajien perheväkivaltaa ja toilailuja työpaikoilla ja oppilaitoksissa katsotaan läpi sormien samoin kuin rikollisuutta.

Satonen: En osaa ottaa kantaa, pitääkö se paikkansa. Lakihan on kaikille sama. Ainakaan ei pitäisi katsoa sormien läpi. Kunniaväkivallan uhka on paljon suurempi kuin yleisesti puhutaan. Perheväkivalta on liian yleistä paitsi suomalaisperheissä niin myös maahanmuuttajaperheissä.

Väite: Maahanmuuton kuluja ei ole edes haluttu laskea. Mihin vedetään taloudellinen raja maahanmuuttajien vastaanottamisessa?

Satonen: Kulujen laskemisen osalta kritiikki on aiheellista. Kulut pitäisi olla nykyistä selkeämmin nähtävillä. Kuluja aiheutuu eri puolilta sekä valtiolle että kunnalle, eikä niitä ole helppo laskea. Raja vedetään siihen, että ne saavat tulla, jotka tulevat töihin, opiskelemaan tai perheenjäseneksi tai joilla on kansainvälinen pakolaisstatus tai jotka ovat oikeasti turvapaikan tarpeessa, mutta eivät muut.

Väite: Miksi monikulttuurisuus on hienoa tai itseisarvo?

Satonen: En tiedä, onko se itseisarvo. Olennaista on, että ne maahanmuuttajat, jotka jäävät Suomeen pysyvästi, pystytään integroimaan mahdollisimman hyvin suomalaiseen yhteiskuntaan. Monikulttuurisuus ei saa tarkoittaa erivapauksia. Toki saa harjoittaa uskontoaan ja kulttuuriaan, mutta ratkaisu ei ole ruveta muuttamaan meidän yhteiskuntaamme.