tiistai 19. huhtikuuta 2011

HS: Euroopan peruspopulistit

Helsingin Sanomat: Euroopan peruspopulistit 19.4.2011

Perussuomalaiset on tyypillinen eurooppalainen populistipuolue, sanoo ruotsalainen toimittaja Lisa Bjurwald.

"Suomi on siitä poikkeuksellinen maa, ettei näkyvissä asemissa taitelijoina, johtajina tai poliitikkoina ole maahanmuuttajia. Missä he ovat, siitä olisi hyvä keskustella", Lisa Bjurwald sanoo.

Perussuomalaisten vaalivoitossa riittää Ruotsissa ja koko Euroopassa sulattamista, sanoo äärioikeistoa seuraava tukholmalainen toimittaja Lisa Bjurwald.

Perussuomalaisten menestys ei tullut Bjurwaldille yllätyksenä. Mittakaava kylläkin.
"Oli lähellä, että perussuomalaiset olisivat olleet suurin puolue ulkomaalaisvastaisella ohjelmalla siitä huolimatta, että Suomessa on hyvin vähän maahaanmuuttajia ja muslimeja."

Bjurwald luokittelee perussuomalaiset muukalaisvihamielisiksi oikeistopopulisteiksi. Ne ovat hänen erikoisalaansa. Bjurwaldin kirja Europas skam – rasister på frammarsch (Euroopan häpeä – rasistien esiinmarssi) ilmestyi Ruotsissa maanantaina.

Vaikka perussuomalaiset Suomessa määritellään muista populistipuolueista poikkeavaksi, niin ei ole, Bjurwald sanoo.
Hänen mukaansa populismin luonteeseen vain kuuluu esiintyä erityisenä.
Esimerkiksi Unkarissa aina perustellaan, kuinka romaneille erityisalueita vaativa Jobbik-puolue täytyy nähdä unkarilaisessa yhteydessä, sillä siellä romanit ovat aivan erityisiä.

Bjurwaldin mukaan voi olla historiallisesti kiinnostavaa, että perussuomalaisten juuret ovat Suomen maaseudun puolueessa. Nykypolitiikkaa se ei selitä.
"Perussuomalaiset eivät eroa muista Euroopan populistipuolueista. Ulkomaalaisvihamielisyys yhdistää niitä kaikkia", hän sanoo.
"Samoin kuin se, että puolueilla on myös muita asioita agendallaan. Tyypillisesti juuri EU, verot ja perhepolitiikka."

Perussuomalaiset ovat tyypillinen oikeistopopulistinen puolue myös Timo Soinin takia.
"Kaikilla on karismaattinen tai ainakin tietyllä tapaa persoonallinen johtaja", Bjurwald sanoo.
"He kaikki käyttävät tätä perusväittämää, että me sanomme sen, mitä sinä ajattelet."

Usein johtaja on nainen, kuten Tanskassa, Norjassa tai Ranskassa.
"He puhuvat avoimesti, tunteella ja muka tabuja kaihtamatta EU:n ongelmista, veroista ja perhepolitiikasta. On traagista, että tämä puree sellaisiin äänestäjiin, jotka sinänsä vieroksuvat rasismia. On vakavaa, että rasismi hyväksytään hiljaa äänestämällä puoluetta, jossa osa saa sitä ajaa."

Suurin yhteinen nimittäjä oikeistopopulistien retoriikassa on se, kuinka se tarttuu lähellä oleviin perinteisiin puolueisiin. Hyvä esimerkki on Tanska, jossa Tanskan kansanpuolueen vaikutus näkyy läpi puoluekentän.

Kun on nähty, että populismi toimii, kaikki haluavat kalastaa ääniä samalla kansallisuushenkisyyden korostamisella, Bjurwald sanoo.
"Silloin kuullaan nämä maassa maan tavalla -lausahdukset, joissa ei ole mitään konkreettista, mutta jotka lisäävät tietyn kansanosan, maahanmuuttajien, turvattomuuden tunnetta."

Bjurwaldin mielestä Suomen muut puolueet – ja toimittajat – käyttävät populistien sanastoa puhuessaan aivan kuin neutraalisti islamisaatiosta tai pakkoruotsista.
"Puhe islamisaatiosta on tehokas tapa ajaa maahanmuuttajavastaista linjaa. Yhtäkkiä oma kotiseutu tuntuu vaaralliselta paikalta, jota uhkaa jokin vielä vaarallisempi."
Mutta mitä on islamisaatio, Bjurwald kysyy. "Se on salaliittoteoria jostakin, jota Euroopassa ei ole käynnissä."

Bjurwald vaatii poliitikoilta moraalia puuttua pelotteluun. Kyse on demokratian mustasta pisteestä, Bjurwald sanoo.
"Kukin saa päättää, ketä äänestää. Mutta jos päätös tehdään väärien tietojen ja pelonlietsonnan perusteella, silloin jonkun täytyy sanoa 'seis'."

Mikseivät perinteiset puolueet puolusta ja perustele sitä, mihin uskovat, Bjurwald kysyy.
"Sitä, että maahanmuuttoa tarvitaan talouskasvuun, työvoimapulaan ja kilpailukyvyn ylläpitämiseen."

Anna-Liina Kauhanen