tiistai 19. huhtikuuta 2011

Svenska YLE: Populismen på frammarsch i Europa

Svenska YLE: Populismen på frammarsch i Europa 19.4.2011
Svenska YLE: Nationalistiskt parti som driver rättvisefrågor 18.4.2011

Populistiska partier har de senaste åren gått starkt framåt i Europa. Partierna får allt mer inflytande i bland annat Danmark och Nederländerna. De gamla etablerade partierna jagar nya strategier för att hålla populisterna tillbaka.

På bara några år har politiken i Europa gått igenom en dramatisk förändring. Debatterna om romer, slöjförbud, moskéer och minareter går het. Det talas om misslyckad integration och islamistiska terrorhot.

Samtidigt som högerpopulistiska och främlingsfientliga partier lockat allt fler väljare. Enligt forskare beror det bland annat på att ojämlikheten i samhället ökar.

Kan se sig i spegeln

Och politikerna kan definitivt se sig i spegeln.

- Det finns en oförmåga inom den politiska eliten att på ett bra sätt argumentera för allmänheten varför de fattar sådana beslut som de gör, säger Pasi Saukkonen, docent vid Helsingfors universitet.

- Det pratas så mycket om en klyfta mellan medborgarna och politiker men det finns en kärna av sanning också där, menar han.

Högerpopulistiska eller främlingsfientliga partier är nu representerade i 13 EU-länders parlament samt i Schweiz och Norge. I Italien sitter främlingsfientliga Lega Nord i regeringen, likaså i Schweiz har det främlingsfientliga Folkpartiet ministrar i regeringen.

I Danmark har Dansk Folkeparti genom att vara stödparti till regeringen kunnat påverka lagstiftningen. Det samma gäller för Geert Wilders islamfientliga Frihetsparti i Holland.

EU:s utveckling på spel

Om allt fler nationalistiskt inriktade partier kommer till makten i enskilda EU-länder så kan EU-samarbetet och unionens principer vara hotade.

- Om många medlemsländer skulle börja utmana unionens principer och tänka att man måste ta ett steg tillbaka till något slag av EEC-arrangemang, då blir det troligen ganska svårt att utveckla EU i dess nuvarande form, säger Saukkonen.

Isolering eller samarbete

I försöken att tygla de högerpopulistiska och främlingsfientliga partierna har allt från isolering till samarbete prövats. I Belgien slöt politiska partier från höger till vänster en pakt som uteslöt det nationalistiska partiet Vlaams Belang från alla regerande församlingar. Partiet blev trots det näst största parti i Flandern.

Och samarbete är bättre än isolering.

- Man måste ha gemensamma regler i politiken över vad som är tillåtet och vad som inte är det, säger Saukkonen.

- Men jag tror att om populisterna bär sitt ansvar i beslutsfattandet då är samarbete bättre än att bara hålla dem i opposition eller att isolera dem, säger Pasi Saukkonen.

__________________________________________

Svenska YLE: Nationalistiskt parti som driver rättvisefrågor

Sannfinländarnas framgång sänder ett starkt budskap från väljarna om ett missnöje med den nuvarande politiken. Det finns många därute som inte känner att regeringen under de senaste åren har försvarat deras intressen, säger Åsa Bengtsson, docent i statskunskap vid Åbo Akademi.


Sannfinländarna är ett populistiskt parti som kan vara svårt att placera på den politiska kartan, men enligt Bengtsson är det nog vänstervindar som blåser nu.

- Timo Soinis retorik är klassisk gammal vänsterretorik. Han vill försvara de svaga i samhället i första hand, säger hon.

Nationalistisk och fientlig

Bengtsson konstaterar att Sannfinländarnas anhängare är en brokig skara, men budskapet är att man har en väldigt nationalistisk syn på politiken. Man vill att problemen i det här landet ska lösas först och att finländare först ska ha det bra innan man börjar spendera pengar i andra sammanhang.

- Stämningen mot övriga grupper i samhället är fientlig. Det är tragiskt att höra. Ett slutet samhälle, ett nationalistiskt samhälle där alla påminner om varandra och beter sig enligt normen.

- Men samtidigt betonas rättvisefrågor, att man vill hjälpa dem som har det sämre.

Svåra regeringsförhandlingar

De största stötestenarna då det gäller att bilda regering tror Bengtsson att blir EU-frågor, och det finns också radikalt olika åsikter om välfärdsfrågor, pensionsåldern, invandrarpolitiken.

Allt beror också på vilka som sitter i regeringen, konstaterar Bentgsson. Klart är i alla fall redan nu att Samlingspartiet kommer att dra regeringssonderingarna.

Sett ur det finländska politiska sammanhanget och de traditioner som finns inom finländsk regeringsbildning finns det två principer: Det största partiet får chansen att bilda regering och får statsministerposten, det vill säga Samlingspartiet i det här fallet.

Den andra principen är att man måste ta hänsyn till valvinden.

- I det här valet finns bara en stark valvind, en orkan, och det är Sannfinländarnas starka valresultat, säger Bengtsson.

Ignoerar man Sannfinländarna går man emot en princip som många tycker att är rimlig och vettig och som har fungerat hittills.

- Tar man inte hänsyn till den här valvinden kommer den att slå tillbaka än värre nästa gång, säger Bengtsson.

Förskjutningar kommer att ske

Hon tror att vissa förskjutningar måste ske i politiken om Sannfinländarna är med i den kommande regeringen med Samlingspartiet. Att det blir en förskjutning i välfärdsfrågor och omfördelningsfrågor verkar troligt.

Bengtsson tror att Samlingspartiet måste komma emot i omfördelningsfrågorna. Det är svårt eftersom den ekonomiska situationen är sådan den är och det finns ganska strikta ramar, det vill säga det inte finns så mycket pengar att spendera.

Hon tror att Sannfinländarna blir tvungna att ge efter då det gäller frågan om stödet till andra EU-länder. Där har Samlingspartiet och Sannfinländarna haft helt motsatt inställning hittills.

Om Socialdemokrarna är med i en kommande regering kommer Socialdemokraterna och Sannfinländarna att tillsammans utöva ett starkt tryck på Samlingspartiet i omfördelningsfrågorna och för att hjälpa dem som har det sämst. Där kan Svenska Folkpartiet på ett rätt naturligt sätt jämka mellan parterna, tror Bengtsson.