keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

YLE: Asiantuntija: Maahanmuuttajat pois sosiaalitoimelta

YLE Lahti: Asiantuntija: Maahanmuuttajat pois sosiaalitoimelta 13.4.2011

Lahtelainen maahanmuuton asiantuntija haluaisi siirtää maahanmuuttajien asioiden käsittelyn pois sosiaalitoimelta. Sosiaalityöntekijä Tuula Carrollin mukaan Lahti onkin poikkeus - muissa isoissa kaupungeissa maahanmuuttajien asioista vastaa jokin muu taho, kuten keskushallinto.

Carrollin mukaan Lahden käytäntö on perua ajalta, jolloin maahanmuuton yleisin syy oli pakolaisuus ja paluumuutto, mutta ajat ovat muuttuneet.

- Ongelmana on, että maahanmuuttajia kohdellaan sosiaalitapauksina, vaikka syitä maahanmuuttoon on useita, esimerkiksi työ. He voivat olla alansa ammattilaisia, eivätkä koe todellakaan olevansa sosiaalitapauksia, eivät edes maahanmuuttajia vaan lähinnä kosmopoliitteja, Carroll toteaa.

Hänen mukaan Lahden pitäisi palauttaa kaupunkiin maahanmuuttokoordinaattorin virka.

Maahanmuuttajien kirjo suuri

Lahdessa järjestettiin tällä viikolla seminaari, jossa käsiteltiin maahanmuuttajien yrittäjyyttä. Päijät-Hämeessä tehtiin vuosina 2007-2008 tutkimus aiheesta. Yritysrekisterin mukaan maakunnassa oli tuolloin vajaa 400 maahanmuuttajan omistamaa yritystä, joissa työskenteli yli 500 ihmistä. Kansallisuuksista eniten yrittäjinä on ruotsalaisia, virolaisia ja venäläisiä.

- Yritysten kirjo on laaja ja mielikuva muualta tulleista vain etnisten ravintoloiden tai thaipaikkojen pitäjinä on harhaa. Moni on alansa huippuosaja ja tarjoaa mm. konsultointipalveluita, kertoo selvityksen tehneen tutkimusyritys Faktaduon tutkija Riikka Tiitta.

Yrittäjyys ainoa vaihtoehto monelle

Maahanmuuttajista moni perustaa yrityksen, koska ei saa muuten töitä. Päijät-Hämeessä tehdyn selvityksen mukaan arviolta kolmannes maahanmuuttajayrittäjistä on ns. pakkoyrittäjiä.

Yksi painavimpia syitä ryhtyä yrittäjiksi, on kehno kielitaito. Samalla kun kielitaidon puute voi olla syy ryhtyä yrittäjäksi, sen merkitys korostuu yrityksen pärjäämisessä.

- Byrokratia ja verotuksen ymmärtäminen tuottavat päänvaivaa niin kantaväestölle kuin maahanmuuttajalle, mutta jos kieltä ei osaa, ongelmat voivat kärjistyä, tutkija Riikka Tiitta toteaa.

Hän muistuttaa, että kielitaidon lisäksi tärkeää on luonnollisesti hyvä liikeidea.

- Valitettavasti monelta maahanmuuttajalta jää starttiraha saamatta, koska heidän liikeideansa liittyvät aloihin, joilla on jo paljon yrityksiä ja kilpailua.