maanantai 18. huhtikuuta 2011

HS: Soinilla ei uusia vaatimuksia maahanmuuttopolitiikkaan

Helsingin Sanomat: Soinilla ei uusia vaatimuksia maahanmuuttopolitiikkaan 18.4.2011

Vaalien voittaja, perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini oli maanantaiaamuna haluttu mies. Soini kiiti Pasilassa tv:n ja radion aamuohjelmasta toiseen, jakaen välissä lausuntoja muille viestimille.

"Tämä menee ihan tilttiin... 253 uutta viestiä", Soini virkkoi näprätessään puhelintaan Radio Novan toimituksen ulkopuolella.

Hallitushalut eivät jääneet epäselväksi. Soini ei tosin vielä ollut keskustellut kokoomusjohtaja Jyrki Kataisen kanssa vaali-illan jälkeen, vaan odotti suurimman puolueen yhteydenottoa.

"Mahdollisuus ja vastuu" hallituksen luomiseksi on nyt kokoomuksella, Soini totesi.

Kokoomuksella, Sdp:llä ja perussuomalaisilla on uudessa eduskunnassa yhteensä 125 paikkaa eli hyvin vahva enemmistö. Siksi Soinikin puhuu tästä hallituspohjasta varsin varmaan sävyyn. Pienemmät puolueet eivät hänen mielestään ole välttämättömiä.

"Ei siinä tarvittaisi Rkp:täkään mukaan."

Hallitusohjelmaan Soini haluaa tarkat linjaukset isoista periaatekysymyksistä.

Ainakin EU-politiikkaan tulisi muutoksia. Soinin mukaan vastaisuudessa ajetaan tiukemmin kansallista etua. Hän haluaa pienentää Suomen maksuosuutta EU:n budjetista ja neuvotella Portugalin tukipaketin ehdot uusiksi.

Verotuksen osalta kokoomuksen kaavailut ovat vastatuulessa.

"Alvin korottaminen kahdella prosenttiyksiköllä on erittäin vaikeaa", Soini sanoi. Sekä perussuomalaiset että Sdp vastustivat arvonlisäveron nostoa ennen vaaleja.

Maahanmuuttopolitiikan suhteen Soinilla ei heti ollut uusia vaatimuksia hallitusohjelmaan.

"Ei, katsotaan nyt kaikessa rauhassa. Myös eduskuntaryhmässä keskustellaan näistä asioista."

Hän piti väistyvän hallituksen tekemiä kiristyksiä lainsäädäntöön hyvinä.

Kiireisen aamun päätteeksi Soini kävi syömässä juustohampurilaisaterian Munkkivuoressa. Pöydän ääressä hän suostui pohtimaan perussuomalaisten mahdollisia ministerinsalkkuja ja niiden kantajia.

Sisä-, oikeus- ja puolustusministerin paikat olisivat puolueelle mieluisia. Soini aikoo keskustella ministeriydestä ainakin nykyisen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Raimo Vistbackan kanssa.

Osa ministereistä voi Soinin mukaan myös tulla eduskunnan ulkopuolelta. Hän mainitsee oikeustieteen professori Erkki Havansin, joka jäi rannalle Uudenmaan vaalipiiristä.

Presidentinvaaleihin on vain yhdeksän kuukautta. Omaan mahdolliseen ehdokkuuteensa Soini ei ota kantaa.

"Enpä ole miettinyt moista."

Asiaa käsitellään perussuomalaisten puoluekokouksessa juhannuksen alla. Presidentinvaalit käydään ensi talvena.

Kolmeen tuntiin jääneiden yöunien takia Soini vetäytyi kotiinsa Espoon Iivisniemeen yhdentoista maissa aamupäivällä.

Illalla hän on menossa kannustamaan Espoon Bluesia jääkiekkoliigan neljänteen finaaliotteluun, jossa Helsingin IFK:lla on mestaruus katkolla.


______________________________________________

Aamulehti: Soini jyrisee: Portugali-paketti purettava

Jättivoittoa sulatteleva perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini pitää kiinni siitä, että Suomen on neuvoteltava euromaiden tukipaketit uusiksi. Hän muistuttaa, että sopimuksiaan ovat purkaneet esimerkiksi Puola ja Irlanti.

– Voin olla sikäli Jyrki Kataisen kanssa samaa mieltä, että 16.5. on Ecofinin (EU:n valtiovarainministereiden) kokous. Siellä pitää olla uusia esityksiä. Emme voi antaa vesileimaa edellisen hallituksen neuvottelemalle paketille. Eihän se käy, se täytyy neuvotella uudestaan. Jos suuntaa ei tarkisteta, mennään kohti syvempiä vaikeuksia, Soini kertoi Alma Median toimitukselle aamu-tv:n haastattelun jälkeen.

Kuinka Suomen euromielisin puolue eli kokoomus ja eurovastaisin puolue eli perussuomalaiset mahtuvat samaan hallitukseen?

– Se jää nähtäväksi. Entinen meno ei voi jatkua. Tämän hallituksen linja sai tuomion. Nämä hävisivät kaikki, kokoomus tietysti vähiten. Keskusta romahti ja vihreät hävisi tosi pahasti, kolmasosan paikoistaan.

Soinin mielestä pankit olisi pitänyt alun perin pääomittaa ja ajaa Kreikka velkasaneeraukseen jo viime keväänä.

– Ei Suomi ole ainoa maa, missä aletaan ymmärtää että pohjoisen lypsäminen ei ole mahdollista maailman tappiin asti. Meillä on kahdeksan miljardin vakuus. Ja sitten sanottiin, että tuleeko tuplat lisää. Ei voi tulla, ei Suomen rahoja voi etelän helmoihin mättää, Soini jyrisee.

Soini toppuuttelee Euroopassa noussutta huolta siitä, että Suomi estää eurooppalaista yhteistyötä vaalit voittaneen ”äärioikeistolaispuolueen” johdalla.

– Euroopassa kannattaa keskittyä miettimään, mitä täällä tapahtui ja miksi. Se ei onnistu silla lailla, että tulee Suomeen päivää ennen, on hotelli Kämpissä yötä ja kuuntelee pääkaupunkiseudun mediaa. Kannattaa vähän katsoa, mikä meidän tilanne on.

Tämä viikko on hallitustunnusteluissa härkäviikko. Armottoman Suomen-kierroksen kampanjassa tehnyt Soini pärjäsi vaalien jälkeisenä yönä kolmen tunnin yöunilla.

Ulkomaalaispolitiikasta ei tule perussuomalaisten kynnyskysymystä hallituksessa. Soini pitää nykyistä maahanmuuttolinjaa oikeana.

– Sitä on kiristetty siitä lähtien, kun perussuomalaiset nosti asian esiin. Se on aika hyvässä mallissa nyt. Nyt vain pidetään huolta siitä, että päätösvalta pysyy omissa käsissä. Se on parasta meille ja parasta tulijoille.
Ministeriöitä nippuun

Soini arvelee, että yksi mahdollinen hallituspohja olisi kolme isointa puoluetta.

– Jos se ei onnistu, sitten täytyy tehdä neljän viiden puolueen hallitus. Kyllä maassa hallitus toukokuussa on joka tapauksessa.

Soini arvelee, että muutoksia on tulossa etenkin ”ulkoiseen ja sisäiseen turvallisuuteen”. Siitä voi päätellä, että perussuomalaisille kelpaisi oikeusministerin paikka.

– Suomen puolustaminen sekä sisäisesti että ulkoisesti ei varmaankaan joudu leikkauslistalle.

Soini on väläytellyt mahdolliseksi oikeusministeriksi vaaleissa varasijalle jäänyttä rikosoikeuden professoria Erkki Havansia. Havansi kannattaa kovempia rangaistuksia rikoksista.