keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Vihreä Lanka: Sallikaa lasten tulla

Vihreä Lanka: Eno vastaa: Sallikaa lasten tulla 13.4.2011

Ankkurilapsia on eniten propagandassa.

Aulis Koivistoinen kysyy: Montako kappaletta Suomessa on ankkurilapsia?

Eno vastaa: Virallisesti Suomessa ei ole ainuttakaan ankkurilasta, sillä termi on maahanmuuton vastustajien epävirallinen käsite. Sillä siis tarkoitetaan lasta, joka lähetetään Suomeen turvapaikanhakijaksi, jotta perhe voisi seurata perässä perheenyhdistämisoikeuden nojalla. Perheen yhdistäminen tarkoittaa alaikäiselle vanhempien ja sisarusten tuomista maahan, täysi-ikäiselle taas puolisoa ja lapsia.

Viime vuonna yksintulleita alaikäisiä turvapaikanhakijoita oli 329. Määrä laski 41 prosenttia edellisestä vuodesta tiukentuneiden säädösten ja iänmääritysten vuoksi. Alaikäinen saa suojeluperusteilla myönteisen päätöksen usein, viime vuonna päätöksistä 79 prosenttia oli myönteisiä.

Toisin kuin internetin keskustelupalstoilla luullaan, perheen yhdistäminen ei mitenkään takaa oleskeluluvan saaneen koko suvulle lentolippua Suomeen. Hakemuksiin tarvitaan lukuisia selvityksiä, käsittelyajat ovat pitkiä ja esimerkiksi somalialaiset joutuvat hoitamaan asiaa tuhannen kilometrin päässä Etiopiassa sijaitsevassa Suomen suurlähetystössä.

Ajatus oman lapsen lähettämisestä turvaan sodan jaloista ei ole niin outo, jos itse ajatusleikinomaisesti asettuu pakolaisen asemaan. Suomestakin lähettiin viime sodan aikana noin 80 000 lasta ulkomaille.

Mutta ei sitä käy kieltäminen, et-teikö järjestelmää yritettäisi käyttää väärin. Viime vuodesta lähtien alaikäisiksi ilmoittautuneiden turvapaikanhakijoiden ikää on voitu tutkia, jos epäilystä on. Tämän nojalla on tutkittu on alle 50 hakijaa, joista noin puolet osoittautui täysi-ikäisiksi.

Edellisten lukujen perusteella sanoisin, että ankkurilapsiongelmasta jauhaminen on huonosti peiteltyä muukalaiskammoa. Oleskeluluvan automaattinen kieltäminen alaikäisiltä olisi tyrmistyttävää piittaamattomuutta. Eikä säästyneillä rahoilla ratkaistaisi mitään ongelmia.