keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Svenska YLE: Thors: Kotoutuminen uhrataan vihan alttarille

Svenska YLE: Thors: Integrationen offras på hatets altare 13.4.2011

Emme saa olla naiiveja ja sulkea silmiämme siltä, että muukalaisvihamieliset voimat Suomessa ovat osa hyvin organisoitua verkostoa koko Euroopassa. Me saatamme uhrata hyvän kotoutumisen vihan alttarille, sanoo maahanmuuttoministeri Astrid Thors (RKP).

Thorsin mukaan maahanmuuttoasenteet alkoivat muuttua vuosina 2008-2009. Keskustelu oli ajoittain varsin kiihkeää ja hänen mukaansa monet tahot ja poliitikot eivät kantaneet vastuutaan maltillisen ilmapiirin ylläpitämisessä.

Silloin säikähdettiin turvapaikanhakijoiden määrän lisääntymistä. Nyt kun turvapaikanhakijoiden määrä on taas vähentynyt, nämä tahot ja poliitikot eivät mainitse siitä, sanoo Thors.

Pelkään, että pelot laajamittaisesta maahanmuutosta ovat jääneet yleisön mieleen, sanoo Thors. Hän ihmettelee, kuinka moni ihminen tajuaa, että Ruotsissa oli viime vuonna 32 000 turvapaikanhakijaa, kun meillä oli 4 000 ja lisäksi kaikkein pienin määrä Pohjoismaista.

Osa ihmisistä ei kuuntele
Thors vakuuttaa tehneensä parhaansa korjatakseen väärinkäsitykset mittasuhteissa ja tuodakseen keskusteluun vivahteita. Hän huomauttaa, että on suljettuja piirejä, jotka eivät ota lainkaan vastaan viranomaisinformaatiota ja saattaa olla jopa sellaisiakin, jotka sulkevat korvansa, kun näkevät hänet.

Thors sanoo saaneensa maahanmuuttopolitiikassa tukea ministerikollegoiltaan vaihtelevassa määrin. Hän sanoo tiedotusvälineiden olleen tärkeässä roolissa saamaan ministerikollegat ilmaisemaan tukensa muiden kunnioittamiselle ja suvaitsemiselle.

Thorsin kokemat henkilökohtaiset hyökkäykset ovat tehneet hänet surulliseksi, hän sanoo. Miksi on niin paljon pahoinvointia ja miksi on niin tärkeää hyökätä naista vastaan ilmauksin, joita en voi lausua julkisesti, kysyy Thors.

Hän painottaa, että meidän ei pidä olla naiiveja ja sulkea silmiämme siltä, että muukalaisvihamieliset voimat Suomessa ovat osa erittäin hyvin organisoitua verkostoa koko Euroopassa. Kehitys voi johtaa siihen, että saatamme uhrata hyvän kotoutumisen vihan alttarille, sanoo maahanmuuttoministeri.

(käännös)