maanantai 18. huhtikuuta 2011

Sisäasiainministeriö: Asiantuntijaryhmä etsii keinoja somalialaisten kotoutumisen edistämiseksi

Sisäasiainministeriö: Asiantuntijaryhmä etsii keinoja somalialaisten kotoutumisen edistämiseksi 18.4.2011

Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors on asettanut asiantuntijaryhmän Suomessa asuvan somaliyhteisön kotoutumisen sekä suomalaisen yhteiskunnan ja somaliyhteisön vuoropuhelun edistämiseksi. Asiantuntijaryhmän toiminnan tavoitteena on edistää somalitaustaisten henkilöiden kotoutumista, ehkäistä syrjäytymistä ja edistää eri väestöryhmien vuorovaikutusta ja yhdenvertaisuutta.

Asiantuntijaryhmä kokoaa yhteen somaliyhteisöä koskevaa, hyvin hajallaan olevaa tietoa ja tekee toimenpidesuunnitelman kotoutumisen tueksi. Lisäksi ryhmä jakaa tietoa viranomaisille ja järjestöille. Erityisen tarkastelun kohteena ovat somalialaistaustaiset nuoret.

Ensimmäiset somalialaiset tulivat Suomeen vuonna 1990. Vuoden 2010 lopussa Suomessa asui 12 985 somalia äidinkielenään puhuvaa henkilöä. Somalialaisia tulee vuosittain Suomeen sekä turvapaikanhakijoina että perheenyhdistämisen kautta. Pääosa somalialaisista on kotoutunut Suomeen hyvin. Somaliyhteisö kohtaa kuitenkin haasteita, joiden ratkaiseminen edellyttää laaja-alaista yhteistyötä.

Asiantuntijaryhmää johtaa ylijohtaja Pentti Visanen sisäasiainministeriöstä ja jäseninä ovat asiantuntijat muista ministeriöstä, Maahanmuuttovirastosta, Vähemmistövaltuutetun toimistosta, kansalaisjärjestöistä ja pääkaupunkiseudun kunnista. Ryhmän toimikausi kestää vuoden 2012 loppuun.