keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

HBL: "Svenskan utsätts för ultranationalistiska provokationer"

HBL: "Svenskan utsätts för ultranationalistiska provokationer" 11.4.2011

Det är ofosterländskt att ifrågasätta svenskans ställning, säger Ilya Spiegel. Språkklimatet förgiftas av att man inte medger att systemet inte fungerar, kontrar Husein Muhammed.

Det går inte att diskutera den obligatoriska skolsvenskan utan att känslorna svallar högt, inte ens med kandidater som varken har finska eller svenska som modersmål. Det blir klart när SFP:s Ilya Spiegel och De grönas Husein Muhammed drabbar samman i valduell om skolspråken. Spiegel har ryska som modersmål, Muhammed kurdiska.

Muhammed är för en nästan gränslös valfrihet som skulle innebära att man får välja bort alla språk man inte anser sig ha nytta av, finskan undantagen.

Spiegel har nyss blivit invald i föreningen Finlandssvensk Samlings styrelse och han tycker det är otroligt att man kan placera det ena nationalspråket i samma kategori som till exempel ryskan.

– Det finns två nationalspråk, finskan och svenskan. Tillsammans är de Finlands nationella identitet och är därför en naturlig del av grundutbildningen. Det finns många viktiga främmande språk, som ryska, arabiska och kinesiska, men enligt grundlagen är nationalspråken finska och svenska och så ska det förbli, konstaterar Spiegel.

– Det är helt okej att vi har de här nationalspråken. Den historiska och kulturella bakgrunden är ju att svenskspråkiga har funnits här i hundratals år och jag vill inte alls förändra svenskans status som nationalspråk, säger Muhammed.

Vad har det för betydelse att det ena nationalspråket talas av knappt sex procent?

Spiegel: Jag ser ingen skillnad. De svenskspråkiga utgör majoriteten tillsammans med de finskspråkiga. Alla vi andra som har kommit hit av olika orsaker är minoriteter. Var och en av oss har vårt eget modersmål och det är möjligt att göra vissa språk till minoritetsspråk, som ryskan eftersom den ryskspråkiga minoriteten är störst, men det har inget att göra med statusen som nationalspråk.

Muhammed: Jag köper inte det att vi ska ha obligatorisk svenska i skolorna bara för att folk är födda här. Samerna är också födda här. Jag kunde vara för systemet om eleverna faktiskt skulle lära sig svenska och om man hade praktisk nytta av språket i hela landet men i norr och öster och har man ingen nytta av svenskan och där är eleverna inte alls motiverade och lär sig inte språket.

Påverkar man språkklimatet med att ifrågasätta nyttan av kunskaper i svenska?

Spiegel: Absolut!

Muhammed: Jag tycker det är beklagligt att båda parterna, både de som med våld vill bevara den obligatoriska svenskan och de som helt vill ha bort svenskan, skapar en konflikt här.

Hur menar du?

Muhammed: Det förgiftar atmosfären att anhängarna av "pakkoruotsi" inte är färdiga att medge att det nuvarande systemet inte fungerar, att folk ju inte lär sig svenska.

Spiegel: Då handlar det om att få bättre kvalitet på undervisningen. Det är en pedagogisk fråga, inte en politisk. Det är ansvarslöst och i högsta grad ofosterländskt att börja fega diskussioner där behovet av svenskan ifrågasätts.
Politiker ska inte syssla med provokationer som undergräver Finlands nationella identitet. Det är på grund av ansvarslösa politiker som det blir alltmer legitimt att ifrågasätta de nationella språkens ställning.

Borde skolorna vid östgränsen få experimentera med ryska i stället för svenska?

Spiegel: Nej. Ryskan är viktig för det kulturella och ekonomiska samarbetet med Ryssland. Det finns inget hinder för dem som är intresserade att läsa ryska som första främmande språk om de så önskar. Vill kommunerna ha undervisning i ryska ska de se till att det finns tillräckligt stora grupper som vill läsa språket och sedan kan de få resurser för saken.

Muhammed: I de här områdena gör man inte ett skvatt med svenskan. Därför ska man kunna välja ryska om man så vill, men jag vill inte ha "tvångsryska" i stället för "tvångssvenska". Det handlar om att folk ska ha möjlighet att välja.

Om man varken vill läsa ryska eller svenska?

Muhammed: Då ska man inte behöva göra det. Människor ska ha rätt att välja de språk som ur deras egen synvinkel är nyttigast. Om det kommer femtio elever som vill lära sig estniska så ska de få rätt till det.

Spiegel: Om vi bara tänker på vad som är bra och nyttigt så är det ju nyttigt att det bara finns arabiska, ryska och kinesiska i framtiden.

Hur skulle ni rädda svenskan i Finland?

Muhammed: Slopa obligatoriet och öka resurserna så att det som är motiverade får lära sig språket ordentligt och se till att det på varje ämbetsverk finns de som på riktigt kan ge service på svenska. Det finns ingen orsak till nationalistisk fanatism, men det får inte finnas tabun så att vi inte får diskutera och jämföra språken enligt vilken nytta man har av dem.

Spiegel: Sluta med ultranationalistiska provokationer, sluta spela samma fiol som Timo Soini och de fascistiska rörelser som är associerade med honom, som Suomen Sisu. Köp inte deras provokationer utan ha lite samvete.