torstai 21. huhtikuuta 2011

Astrid Thors: Väärien tietojen oikaiseminen vaalimökillä

Astrid Thors: Väärien tietojen oikaiseminen vaalimökillä (blogi) 7.4.2011

Keskiviikkona vietettiin ns. Kukkahattukeskiviikkoa – eli tempaus ennakko-äänestyksen alkaessa suvaitsevaisuuden puolesta. Olen kukkahattutätisivuston suojelija (kukkahattutati.com) , ja minulla oli kaunis koristeltu hattu kun olin tapaamassa äänestäjiä vaalimökillämme.

Ja oli hyvä, että sain mahdollisuuden vastata muutamaan väitteeseen, jotka ilmeisesti toistuvat netissä, vääriä väitteitä maahanmuuton muutamista kysymyksistä:

1. Väite: Suomeen on tulossa 6000 somalialaista perheensä luokse

Luku on hakijoiden määrä; ei tulijoiden määrä. Esim. alle puolet käsitellyistä somalialaisten hakemuksista viime vuonna hyväksyttiin, hyväksyttyjen määrä henkilöinä on vähän päälle viisisataa. Venäläisille myönnettiin yli 7 kertaa enemmän oleskelulupia kuin somalialaisille. Myös yhdysvaltalaisille myönnettiin lupia enemmän kuin somalialaisille.

2. Väite: 90 % somalialaisista on luku- ja kirjoitustaidottomia

Tämä on ns. ”mutu-luku”, tarkkaa selvitystä ei ole.

3. Väite: Minä pimitän maahanmuuton kustannukset

Maahanmuuton kustannuksiin varatut rahat on helposti löydettävissä budjettikirjasta. Maahanmuuton myönteisistä vaikutuksista maan talouteen on sen sijaan vaikeampaa saada konkreettisia lukuja. Tutkijat ovat tulleet siihen tulokseen, että maahanmuuton vaikutukset julkiseen talouteen ovat pieniä, mutta maahanmuutto piristää taloutta esim. lisääntyneen ulkomaankaupan kautta.

4. Väite: Suomessa on ”vetovoimatekijöitä”

Suomeen tuli viime vuonna 4018 turvapaikanhakijaa, Tanskaan 4965, Norjaan 10 064 ja Ruotsiin peräti 31 819. Näiden lukujen perusteella Suomi ei ole se erityisen houkutteleva maa. Turvapaikanhakijoiden suurimmat ryhmät olivat irakilaiset ja somalialaiset, jotka joutuvat pakenemaan maansa levottomuuksia. Heidän hakemuksiaan ei voida pitää pääsääntöisesti perusteettomina.