lauantai 23. huhtikuuta 2011

Kaleva: Populisti eivät ole samasta puusta

Kaleva: Populisti eivät ole samasta puusta 23.4.2011

Eurooppalaisten oikeistopopulistien johtohahmot eivät ole persoonallisuudeltaan eivätkä työltään samanlaisia, vaikka siltä saattaa näyttää. Timo Soinilla on erilaiset juuret ja hahmo kuin esimerkiksi tunnetuimmilla populistijohtajilla Jean-Marie Le Penillä tai edesmenneellä Jörg Haiderilla.

Sosiologi Vesa Puuronen arvioi Soinin poliittisten painotusten olevan toisenlaisia kuin Ranskan Le Penin tai Itävallan Haiderin. Mutta Soini on Puurosen mielestä hyödyntänyt puolueeseen tulleita henkilöitä, joilla on rasistisia äärimmäisiä mielipiteitä.

"Se heitä yhdistää. Monilta osin Jussi Halla-ahon arvot ovat samanlaisia kuin Haiderin tai Le Penin", Vesa Puuronen sanoo.

"Soini ei ole ottanut tiukkaa kantaa uusrasismiin ja kulttuurin rasismiin ja antaa niiden vaikuttaa puolueessa. Ihmetellä voi, miksi sallitaan sellainen."

Populistijohtajien väitetään olevan karismaattisia. He pyrkivät suosioon kansaa kiihottamalla. Se ei ole uutta. Viime vuosikymmenten keski- ja eteläeurooppalaiset liikkeet ovat vaikuttaneet 1970-luvulta lähtien, ja osan juuret ovat 1930-luvun fasismissa ja natsismissa.

Lue lisää lauantain Kalevasta!