tiistai 19. huhtikuuta 2011

YLE: Toivola pelkää maahanmuuttopolitiikan romuttuvan

YLE: Toivola pelkää maahanmuuttopolitiikan romuttuvan 19.4.2011

Vihreiden tuore kansanedustaja Jani Toivola aikoo pitää eduskunnassakin yllä vähemmistöjen oikeuksia. Hän toivoo, ettei maahanmuuttoministerin salkkua annettaisi voimakkaan kansallismielisesti ajattelevalle henkilölle.

Toivola kertoo suunsa loksahtaneen auki, kun hän kuuli Jussi Halla-ahon (ps.) halukkuudesta maahanmuuttoministeriksi.

- En halua olla turhan asenteellinen, mutta olen törmännyt lukuisissa tapahtumissa nykyiseen maahanmuuttoministeriin Astrid Thorsiin. Hänen roolinsa on ollut sillanrakentaja suomalaisen yhteiskunnan ja monikulttuurisen yhteisön välillä.

Toivola pelkää, että jos Thorsin tilalle astuu kansallismielisesti ajatteleva henkilö, romuttaisi se nykyisen maahanmuuttopolitiikan.

- Halla-aho puhuu selkeästi kansallismielisyydestä ja on omassa retoriikassaan ja blogeissaan syyllistynyt välillä aika rankkoihin, selkeästi syrjiviin ja asenteellisiin kommentteihin kun puhutaan eri kulttuuritaustaisista ihmisistä.

Toivolan mielestä maahanmuuttoministerillä pitäisi olla kykyä toimia nimenomaan sillanrakentajana.

- Vähintään puolet meidän maahanmuuttopolitiikastamme on sitä, että miten jo täällä olevat ihmiset voivat kokea tämän maan kotimaakseen. Sitä, miten nuoret uskaltavat hakea eri ammatteihin ja kokea että heillä on oikeasti tulevaisuus tässä maassa.

Toivola uskoo yhteistyön perussuomalaisten kanssa sujuvan näkemyseroista huolimatta.

- Minut on kasvatettu pienestä saakka siihen, että pitää rakentaa siltoja muihin ihmisiin. Toki omista arvoista täytyy pitää kiinni.

Kiusaamiskokemukset seuraavat aikuisuuteen asti

Toivola on näyttelijän työnsä ohella toiminut Suomen lasten ja nuorten säätiön Zest–tiimiläisenä. Käytännössä työ on kiertämistä Suomen yläkouluissa puhumassa elämisen taidoista ja erilaisuuden kohtaamisesta.

- Olen kahden vuoden aikana kiertänyt yli 60 koulussa etelästä pohjoiseen. Nuorilla on mieletön tarve avoimuuteen ja keskusteluun. Kun puhun, niin 400 nuorta juhlasalissa kuuntelee puolitoista tuntia hiiskahtamattakaan. Luennon jälkeen moni nuori tulee puhumaan kiusaamis- ja syrjintäkokemuksista.

Toivolan mielestä kiusaamiseen pitäisi puuttua ajoissa, sillä moni aikuinenkin kipuilee kouluaikojen kiusaamisen takia. Toivola on itsekin ollut kiusattu.

- Kiinnostuksen kohteeni olivat erilaiset kuin monella pojalla. Halusin tanssia ja näytellä. Suurin ongelma oli mielestäni se, että seksuaalisuus ja ihonväri olivat aikuisille pelottavia ja arkoja asioita, joten he eivät puuttuneet kiusaamiseen.

Omat juuret löytyivät veljen avulla

Toivolan äiti on suomalainen ja isä kenialainen. Hän ei ole tavannut isäänsä sen jälkeen kun hän täytti kaksi vuotta. Kolme vuotta sitten hän löysi Saksasta
veljensä ja yhteys sukuun löytyi jälleen.

- Hän vei minut Keniaan, missä tapasin koko afrikkalaisen Mapesan puoleisen sukuni. Löysin viisi tätiä, kuusi setää ja kymmeniä serkkuja pienestä kylästä keskeltä Keniaa. Huikea osa identiteettiäni selkisi.