torstai 14. huhtikuuta 2011

Suomenmaa: Populismi ei ole vain sanoilla pelleilyä

Suomenmaa: Populismi ei ole vain sanoilla pelleilyä 14.4.2011

Populismi on paljon muutakin kuin herrojen haukkumista ja letkeitä letkautuksia. Muutama viikko sitten julkaistu eurooppalaista populismia käsittelevä raportti sanoo asian suoraan: kaikissa eurooppalaisissa populistisissa liikkeissä on pelottavan paljon rasismia, eristäytymistä ja ääri-ilmiöitä. Suomesta tähän joukkoon kuuluvat perussuomalaiset.

Raportissa eurooppalaista populismia käsittelevä ruotsalainen Lisa Bjurwald arvioi, että ääripiirteitä yritetään liudentaa salonkikelpoisen käytöksen taakse. Hänen mielestään ilmiötä ei ole vielä vakavasti käsitelty sen enempää Ruotsissa kuin Suomessakaan.

Perussuomalaisia koskevassa artikkelissa suomalaiset tutkijat määrittelevät, että puolue saattaa pärjätä hallitusvastuussa, jos se mukautuu yhteistyökykyiseksi. Äärivaihtoehtona pidetään sitä, että perussuomalaiset saa vyörymävoiton ja muuttaa Suomen eristäytyväksi kansallismieliseksi pohjoiseksi maaksi.

Perussuomalaisten kannattajakunta painottuu tutkijoiden mukaan selkeästi miehiin, keski-ikäisiin ja duunareihin. Kuitenkin joukossa on paljon toisistaan poikkeavia ryhmiä. Erilaisuudestaan huolimatta perussuomalaisten eri kannattajakunnissa on vahvana voimana kaikenlaisten vähemmistöjen vastustaminen sekä viha niin rakenteita kuin erilaisuuttakin kohtaan.

PIRKKO MÄÄTTÄLÄ

Aiheesta enemmän torstain Suomenmaassa.