torstai 28. huhtikuuta 2011

HS: Sofi Oksanen rinnastaa perussuomalaiset Hitleriin

Helsingin Sanomat: Sofi Oksanen rinnastaa perussuomalaiset Hitleriin 28.4.2011

La Repubblica: L'invasione dell' ultra destra (Google-käännös englanniksi) 26.4.2011

Kirjailija Sofi Oksanen arvostelee vaalivoittoon nousseiden perussuomalaisten poliittisia näkemyksiä italialaislehti La Repubblican haastattelussa. Oksanen sanoo lehdessä, että perussuomalaisten puolueohjelmassa on selviä vaikutteita natsijohtaja Adolf Hitlerin ideologiasta.

Erityisesti Oksanen arvostelee perussuomalaisten taidepoliittisia näkemyksiä, joiden hän katsoo rajoittavan sananvapautta ja heijastavan samoja teemoja kuin kansallissosialisteilla.

Oksasen mukaan perussuomalaisten vaalivoitto ei tullut yllätyksenä, sillä puolue on hänen mukaansa tehnyt taitavaa vaalityötä.

Ilmaisunvapauden puolesta huolestuneena taitelijana hän sanoo kuitenkin ihmettelevänsä, miten "puoli miljoonaa suomalaista saattoi äänestää puoluetta, joka on saanut inspiraatioita Hitleriltä".

Oksasen haastattelu on osa laajempaa juttua, jossa italialaislehti käsittelee äärioikeistolaisten virtausten nousua Euroopassa.

Oksasta haastatellaan maailmanmainetta niittäneenä kirjailijana, joka on käsitellyt teoksissaan muukalaisvihaa ja Suomessa päätään nostavaa rasismia.

Esimerkkinä tästä jutussa mainitaan Oksasen kirja Stalinin lehmät.

Oksasen mukaan rasistiset näkemykset ovat saaneet Suomessa kyteä pinnan alla ja niillä on ollut kaikupohjaa etenkin pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

"Helsinki ja muu Suomi ovat kaksi eri maailmaa. Uskon, että Helsingissä ollaan edelleen suvaitsevaisia ja liberaaleja. Perussuomalaiset sai Helsingissä paljon vähemmän kannatusta kuin muualla maassa", Oksanen sanoo.

Oksanen kertoo äänestäneensä itse vihreitä, jota hän kuvailee urbaaniksi kaupunkilaisten puolueeksi.

Perussuomalaisten poliittisessa ohjelmassa Oksasen näkee paljon samaa kuin mitä on nähty etenkin Itä-Euroopan muukalaisvihamielisissä puolueissa.

"Seuraan tarkkaan tapahtumia idässä. Joka paikassa äärioikeisto kasvattaa suosiotaan, jopa rasistiset ja juutalaisvastaiset puolueet. Perussuomalaisissa on kaikki ne ominaisuudet, joita on nähtävissä Euroopassa."

Perussuomalaisten puheenjohtajaa Timo Soinia Oksanen kuvailee "hyväksi puhujaksi" ja taidokkaaksi esiintyjäksi, joka kulkee sininen kravatti ja valkopohjainen Suomen lippu asusteenaan.

Oksanen ei kuitenkaan usko, että Soini voi pitää vaalien alla antamansa vaalilupaukset. "Hän antoi paljon lupauksia, joita hän ei voi pitää. Puolueen taidepolitiikassa on selviä vaikutteita Hitleriltä. En usko, että ne voivat toteutua enkä ainakaan toivo niin."

Haastattelussa Oksanen, jonka äiti on virolainen, kritisoi myös ahdasta käsitystä suomalaisuudesta.

"Itse olen syntynyt Suomessa, äidinkieleni on suomi ja minulla on Suomen passi. Kävin kaikki kouluni Suomessa. Isoisäni ja hänen veljensä taistelivat sodassa niin kuin muutkin suomalaiset. Tämä ei kuitenkaan riitä, jotta voisi olla 'oikea suomalainen'. Jotta sellaiseksi pääsisi, pitäisi olla vereltään puhtaasti suomalainen", Oksanen arvioi.

Italialaislehti julkaisi Oksasen haastattelun tiistaina. Suomessa haastattelua ensimmäisenä siteeranneet iltapäivälehdet kysyivät asiasta kommentteja Oksaselta keskiviikkona.

Oksanen sanoi Ilta-Sanomille, että italialainen toimittaja on ymmärtänyt osan asioista väärin, koska haastattelu tehtiin englanniksi. Hän kuitenkin vahvisti näkemyksensä, että perussuomalaisten taideohjelma muistuttaa diktatuurimaisesta hallinnosta ja toteutuessaan se kaventaisi muun muassa modernin teatterin ilmaisuvapautta.

_________________________________________

HBL: Oksanens Hitlerjämförelse "ett missförstånd"

Författaren Sofi Oksanen tonar ner jämförelsen mellan Sannfinländarna och Hitler i tisdagens italienska Le Repubblica.

Sofi Oksanen kommenterade riksdagsvalet, Sannfinländarnas politiska åsikter och partiprogram i tisdagens Le Repubblica.

Partiets valseger kommer inte som någon överraskning eftersom de fört en skicklig valkampanj. Oksanen är däremot förvånad över att "en halv miljon finländare kunde välja parti som är xenofobt och rasistiskt".

Partiordföranden Timo Soini kommenterar Oksanen med att hans idéer inom konstområdet är inspirerade av Hitler.

I gårdagens Iltasanomat säger Oksanen att den italienska reportern delvis förstått henne fel, eftersom intervjun gjordes på engelska. Intervjun ingick i en större artikel om extremhögervindar i Europa.

Hon bekräftar ändå sin ståndpunkt att sannfinländarnas partiprogram för konst påminner om diktatoriskt styre och att det begränsar bland annat yttrandefriheten inom den moderna teatern om det förverkligas.

____________________________________________

Ilta-Sanomat: Sofi Oksanen vertasi perussuomalaisia natseihin

Kirjailija Sofi Oksanen luonnehtii perussuomalaisten taideagendaa kovin sanoin italialaisessa La Repubblica -sanomalehdessä.

Sofi Oksanen sanoo lehden haastattelussa, että kulttuurin alalla puoluejohtaja Timo Soinin ajatukset ovat kuin suoraan kuuluisalta hirmuvaltiaalta.

- Taiteilijana olenkin hyvin ymmälläni siitä, että vuonna 2011 puoli miljoonaa maanmiestäni äänesti puoluetta, jonka inspiraation lähteenä on Hitler, Oksanen sanoo lehdessä.

Kirjailijan mukaan lehti kirjoittaa kuitenkin omiaan.

- En ole sanonut noin! Oksanen puuskahti IS:lle keskiviikkona Silberfeldt-kustantamonsa avajaisjuhlassa.

Oksanen epäilee, että italialainen toimittaja on voinut käsittää väärin, koska haastattelu tehtiin englanniksi.

- Minulla ei ole mahdollisuutta tarkistaa, mitä Italiassa kirjoitetaan, Oksanen muistutti.

Perussuomalaisten kulttuuripolitiikkaa Oksanen kyllä kritisoi vertaamalla sitä natsien näkemyksiin.

- Olen kyllä hämmästynyt perussuomalaisten taidepolitiikasta, joka on kuin kolmannesta valtakunnasta, Oksanen totesi IS:lle.

- En usko, että perussuomalaisia äänestäneet ovat edes tutkineet heidän taideohjelmaansa, joka muistuttaa diktatuurimaisesta hallinnosta ja kaventaisi sananvapautta.

La Repubblican juttu julkaistiin aukeamalla, jossa käsitellään Euroopan äärioikeistoliikkeitä, ja perussuomalaiset on luettu siinä muiden äärioikeistopuolueiden joukkoon.


____________________________________________

MTV3: Lehdet: Sofi Oksanen rinnastaa perussuomalaisten kulttuurikannat natseihin

Kirjailija Sofi Oksanen kritisoi italialaislehden haastattelussa voimakkaasti perussuomalaisten kulttuuripolitiikkaa. Oksanen vertaa puolueen puheenjohtajan Timo Soinin linjauksia natsien näkemyksiin.

– Taiteen ja kulttuurin alalla hänen ajatuksensa juontavat suoraan Hitleriin, Oksanen sanoo La Repubblica -lehden haastattelussa.

Asiasta kertovat Ilta-Sanomat ja Iltalehti.

La Repubblican mukaan Oksanen olisi ollut myös hämmästynyt siitä, että puoli miljoonaa hänen maanmiestään äänestää puoluetta, jonka inspiraationlähde on Hitler.

Ilta-Sanomille kirjailija kiistää kommentoineensa suomalaisten äänestyskäyttäytymistä.

– Minulla ei ole mahdollisuutta tarkistaa, mitä Italiassa kirjoitetaan, Oksanen toteaa.

La Repubblica julkaisi Oksasen haastattelun tiistaina. Haastattelu oli osa juttua, jossa käsiteltiin äärioikeistolaisten liikkeiden nousua Euroopassa.