torstai 28. huhtikuuta 2011

Husein Muhammed: Persujen tavoitteet sopivat Kokoomukselle ja SDP:lle

Uusi Suomi: Husein Muhammed: Persujen tavoitteet sopivat Kokoomukselle ja SDP:lle 28.4.2011

Eilen ja tänään on Suomessa kauhisteltu paljon sitä, että maahanmuuton tiukkana vastustajana ja toisaalta löysien aseenkantolupien puolustajana tunnettu Perussuomalaisten uusi kansanedustaja Jussi Halla-aho on valittu muun muassa maahanmuuttoasioihin ja aselainsäädäntöön keskittyvän eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajaksi. Keskustelussa on keskitytty kuitenkin aivan turhan paljon kiisteltyyn henkilöön unohtaen laajemmat kokonaisuudet.

Seuraavassa hallituksessa istuvat mitä todennäköisimmin vaalien suurin voittaja Perussuomalaiset sekä "torjuntavoittajat" (eli muihin puolueisiin nähden vähän hävinneet) Kokoomus ja SDP. Lisäksi hallitustunnustelija Kokoomus halunnee Rkp:n hallitukseen.

Ministeripaikoista ei ole vielä tietoa, mutta eduskunnan väliaikaisen puhemiehistön sekä valiokuntien puheenjohtajuudet on jaettu. Perussuomalaiset näyttävät olevan erittäin tyytyväisiä siihen, että ovat saaneet juuri ne kolme haluamansa valiokunnan puheenjohtajuudet: ulkoasiainvaliokunta, puolustusvaliokunta ja hallintovaliokunta.

Kokoomus ja SDP eivät ole voineet olla tietämättömiä tai ajattelemattomia sen suhteen, mitä politiikkaa Perussuomalaiset tulevat ajamaan hallintovaliokunnassa: asekantolupien ehtojen löyhentämistä (lupakäytäntöä nimellisesti kiristettiin Jokelan ja Kauhajoen koulusurmien jälkimainingeissa) sekä ulkomaalaislainsäädännön tuntuvaa kiristämistä.

Kokoomus ja SDP tulevatkin todennäköisesti hallituksessa antamaan Perussuomalaisten temmeltää aselupien ja oleskelulupien kanssa ihan niin kuin huvittaa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että persut pyrkivät nostamaan Suomea suosta antamalla helpommin aselupia ja vaikeammin oleskelulupia!

Tämä ei kuitenkaan tule Perussuomalaisille ilmaiseksi: he tulevat puolestaan antamaan kaikessa muussa kokkareiden ja demareiden temmeltää ihan niin kuin huvittaa. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini onkin jo tekemässä täyskäännöksen niin EU-politiikassa kuin esimerkiksi verotuksessakin.

Vaikka persut vastustivat kivenkovaan muiden EU-maiden lainoittamista, Portugali-paketti (ja mahdolliset muut vastaavat paketit) tullaan hyväksymään, vaikka Soini ei haluakaan vielä kertoa myöntyneensä jo. Ennen vaaleja Soini vaati suurituloisten verotuksen kiristämistä; vaalien jälkeen sanamuoto on muuttunut muotoon "suurituloisten verotusta ei saa keventää". Kukaan ei ole niin esittänytkään, mutta jos vaikkapa Kokoomus tulisi niin tekemään, tähänkin Soini tulisi taipumaan.

Samoin maaseudulla Keskustan Perussuomalaisiin vaihtaneet saavat pettyä pahasti: persuista ei ole maaseudun pelastajiksi, vaan Kepun ollesssa poissa hallituksesta Kokoomuksen ja SDP:n on paljon helpompaa karsia kuntia rajulla kädellä.

Toisaalta sillä, että PS pyrkii kiristämää maahanmuuttoa, ei ole kokkareille tai demareille edes mikään uhraus Soinin taivuttamiseksi: Niin Kokoomuksessa kuin SDP:ssäkin on paljon maahanmuuttovastaisuutta (varsinkin pakolaisvastaisuutta), mutta toisaalta jonkin verran maahanmuuton ja pakolaisten vastaanoton puolustajiakin. Laittamalla PS kiristysten vetäjäksi, Kokoomus ja SDP yrittävät pelastaa kasvonsa myös niiden kannattajiensa silmissä, jotka eivät ole tyytyväisiä kiristyksiin.

Eri asia tietysti on, että merkittäviä lisäkiristyksiä jo valmiiksi erittäin tiukkaan ulkomaalaislainsäädäntöön ei ole ylipäätään mahdollista tehdä. Tähän "karvaaseen" tosiasiaan moni perussuomalainen tulee epärealistisine toiveineen pettymään.