torstai 28. huhtikuuta 2011

Uusi Suomi: Nimetön purkaus tutkijalta: Halla-ahon vallan kasvu pelottaa

Uusi Suomi: Nimetön purkaus tutkijalta: Halla-ahon vallan kasvu pelottaa 28.4.2011

Kansanedustaja Jussi Halla-ahon (ps.) asema hallintovaliokunnan puheenjohtajana huolestuttaa maahanmuuttoasioihin perehtynyttä tutkijaa.

Tutkija ei halua esiintyä Uuden Suomen haastattelussa nimellään, koska hän pelkää Hommaforum-keskustelupalstan aktiivien reaktioita. Tutkijoihin kohdistuneet rajut uhkaukset ovat olleet esillä ennenkin. Moni tutkija ei enää halua puuttua maahanmuuttokritiikkiin nimellään.

Uuden Suomen haastattelema asiantuntija pelkää, että Halla-ahon kärjistetty linja haittaa olennaisesti hallintovaliokunnan työtä.

- Valiokunnan työskentely voi häiriintyä ja vaikeutua, koska kannat ovat niin jyrkkiä. Puheenjohtaja kuitenkin johtaa neuvotteluja – mietin, miten se onnistuu, hän sanoo.

Tutkijan mielestä Halla-aholla ei juuri ole ollut rakentavia ratkaisuja, vaan lähinnä tyrmäyksiä. Halla-aho on esimerkiksi todennut, ettei missään tilanteessa tule hyväksymään aselain tiukennusta. Halla-aho haluaa myös tiukentaa perheenyhdistämisiä ja maahanmuuton määrärahoja. Tutkija ei halua estää maahanmuuttokritiikkiä, mutta pitää Halla-ahon linjaa äärimmäisen jyrkkänä.

Eilen Halla-aho sanoi Uuden Suomen haastattelussa, että maahanmuuttajalasten oman äidinkielen opetus pitäisi lopettaa.

- Se on julma lausunto, joka on virallisten päätösten vastainen, tutkija sanoo.

Tutkija pohtii, miten Halla-aho onnistuu perehtymään muihin tärkeisiin hallintovaliokunnan asioihin, kuten kuntauudistukseen. Halla-aho myönsi eilen, että muut asiakokonaisuudet eivät yhtä paljon häntä kiinnosta kuin maahanmuutto.

Tutkija ihmettelee myös sitä, että perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin suhtautuminen on höllentynyt. Soini sanoi vuonna 2009, että jos Halla-aho saa tuomion nettikirjoittelustaan, hän ei voi olla perussuomalaisissa eduskuntavaaliehdokkaana. Tutkijan mielestä tähän lausuntoon nähden Soini on antanut Halla-aholle merkittävän paikan eduskunnassa.

Halla-aho tuomittiin viime vuonna hovioikeudessa sakkoihin uskonrauhan rikkomisesta ja syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan kumottiin. Tutkija kuitenkin huomauttaa, että apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske on hakenut valituslupaa korkeimpaan oikeuteen liittyen kansankiihottamissyytteeseen.

Faktakulma

Uusi Suomi julkaisee tutkijan haastattelun poikkeuksellisesti nimettömänä. Syynä tähän ratkaisuun on se, että tutkijat ovat viime aikoina saaneet osakseen rajujakin uhkauksia kommentoituaan maahanmuuttokritiikkiä.

Esimerkiksi Helsingin yliopiston kansleri Ilkka Niiniluoto sanoi vuosi sitten pitävänsä tilannetta harvinaisen vakavana. Niiniluodon mielestä yhteiskunnan on puututtava asiaan, jos kyse on todella tutkijoiden turvallisuudesta.