maanantai 18. huhtikuuta 2011

Frank Johansson: Vaalien jälkeen turvapaikkapolitiikasta

Frank Johansson: Vaalien jälkeen turvapaikkapolitiikasta (blogi) 18.4.2011

Näin vaalien jälkeen ja hallitusneuvotteluiden alla on hyvä puhua turvapaikkapolitiikasta, joka ei siis ole sama kuin maahanmuutto. Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu ruotsalainen Thomas Hammarberg sanoi viime viikolla Dagens Nyheter lehdelle olevansa järkyttynyt siitä, että Euroopan maat eivät yhteisesti pysty sopimaan vastuun kantamisesta Välimeren yli tulevista pakolaisista. Hän perään kuuluttaa säädyllisyyttä ja inhimillisyyttä.

Itse toivon juuri tätä myös Suomen tulevalta hallitukselta istui siinä sitten minkä värisiä puolueita tahansa.

Jotkut Eurooppaan pyrkivistä ovat työnhakijoita, toiset ovat vainoa pakenevia ihmisiä, jotka tarvitsevat suojelua. Kun näiden välinen raja hämärtyy, yleensä jälkimmäinen ryhmä kärsii. Ja he ovat ne kaikkein haavoittuvimmat.

Thomas Hammarberg on juuri käynyt Maltalla tutustumassa sikäläiseen turvapaikkajärjestelmään ja vastaanottokeskuksiin. Vastaan on tullut mm. seuraava tarina. Somalialainen nainen oli paennut sotaa kotimaastaan ja päätynyt Libyaan. Libyassa hänet vangittiin ja raiskattiin vankilassa. Nainen kuitenkin onnistui karkaamaan ja pääsi venekyytiin Maltalle. Merellä hän synnytti lapsensa. Maltalla naiselle myönnettiin ns. toissijainen suojelu, joka sallii hänen jäädä maahan, mutta ei juuri paljon mitään muuta.

Naisella on sukulaisia Suomessa, joten hän lainaa rahaa matkaan ja tulee tänne. Suomalaiset viranomaiset eivät kuitenkaan naista ja hänen lastansa tänne halua ja siksi heidät palautetaan nopeasti takaisin Maltalle. Nyt nainen lapsineen asuu ankealla pakolaisleirillä ilman minkäänlaista tulevaisuuden toivoa. Hän on täysin limbossa. Paluu kotiin ei ole mahdollista, pääsy muualle ei onnistu ja Maltalla hänelle ei ole mitään.

Suomalaiset viranomaiset ovat toimineet tässä täysin pykälien mukaan. Koska naisella on ollut toissijainen suojelu Maltalla, hänet on voitu käännyttää. Vastaavia tapauksia on suomalaisten pakolaisjuristien mukaan ollut enemmänkin. Hammarbergin mukaan Ruotsissa on useasti tapahtunut samaa: muodollisesti oikein, mutta inhimillisesti ja säädyllisesti niin väärin.

Jokainen joka seuraa eurooppalaista pakolaispolitiikkaa tietävät, että Kreikassa, Italiassa ja Maltalla turvapaikanhakijat eivät saa samaa kohtelua kuin muualla. Kaikki myös tietävät, että näihin maihin tulee eniten turvapaikanhakijoita. Sen sijaan, että autetaan ottamalla vastaan oman osuutensa turvaa hakevista, palautetaan raiskattuja yksinhuoltajaäitejä. Sen sijaan, että lopetetaan käännytykset näihin maihin ja autetaan heitä rakentamaan toimivaa järjestelmää, rahat laitetaan EU:n rajavalvontaan eli rajojen kiinni laittamiseen. Näin hän myös päästään noista ikävistä turvapaikanhakijoista, joita on pakko pomputtaa ympäri Eurooppaa.

Hävetkää!