tiistai 19. huhtikuuta 2011

Kouvolan Sanomat: Halla-aho maahanmuuttoministerinä olisi painajainen

Kouvolan Sanomat: Halla-aho maahanmuuttoministerinä olisi painajainen 19.4.2011
Kouvolan Sanomat, mielipide: Reijo Tossavainen: Asiaton leimaaminen ja pelottelu jatkuu 21.4.2011

Kouvolan maahanmuuttajat kuvaavat perussuomalaisten vaalivoittoa pelottavaksi asiaksi, jopa shokiksi.

Kymenlaakson ammattikorkeakoulun lehtori Sara Czabai nukkui maanantain vastaisen yön huonosti. Häntä valvotti muukin kuin vesirokkoinen lapsi.

Unkarista vuonna 2002 Suomeen muuttaneella Czabailla ei ole äänioikeutta. Suomalaisen puolisonsa kanssa hän kuitenkin seurasi vaalien loppuhuipentumaa.
- Tulos vaikuttaa pelottavalta. Olemme olleet shokissa ja hyvin hämmentyneitä.

Maanantaina hän jäi kotiin hoitamaan 3,5,-vuotiasta poikaansa. Hän olisi kuitenkin halunnut keskustella kollegojensa kanssa vaalituloksesta.
- Perussuomalaisilla on jatkossa entistä enemmän vaikutusvaltaa. Tuleeko Jussi Halla-ahosta maahanmuuttoministeri? Rajoitetaanko maahanmuuttoa? Miten käy perheiden yhdistämisen? Entä maan suhde Euroopan unioniin?

Czabal on seurannut myös kansainvälistä mediaa.
- On ihan selvä, että vaalitulos kiinnostaa kansainvälisesti. Skandaalit kiinnostavat.

Paikallista somaliyhdistystä johtava Haji Osman Abdullahi Mohammed kuuli kaupungilla tiuhaan sanan perussuomalaiset.

Vaalitulosta pohdittiin myös maahanmuuttotoimistossa. Perussuomalaisten jättipotti lisää epävarmuutta. Sanottiin, että varsinkin Timo Soinin vierailun jälkeen Kouvola tuntui tosi kovalta paikalta.

Afganistanista lähtöisin oleva Mohammed puolestaan sanoo saaneensa Suomessa asuvilta maanmiehiltään yli 20 puhelua.
- Yksi kertoi keskeneräisestä turvapaikanhakuprosessistaan ja kysyi pelokkaana, palautetaanko hänet. Toinen pohti, miten nyt käy perheen yhdistämisen. Vuoden Suomessa olleen pojan oli juuri annettu ymmärtää, että hän ei saisi jatkoaikaa. Ja hän on kuitenkin tullut lapsena.

Synkät olivat myös maahanmuuttokoordinaattori Satu Kurrin vaali-illan tunnelmat.
- En olisi uskonut, että Kouvolassa tulos on tämä. Mieleen pyrki ajatus, että ei tästä tule mitään.

Kouvolan maahanmuuttotyön tavoitteena on moniarvoinen ja monikulttuurinen yhteisö, jossa maahanmuuttaja voi turvallisesti osallistua oman elämänsä ja suomalaisen yhteiskunnan rakentamiseen. Työ on saatu hyvään alkuun.

Kurri muistuttaakin Suomen olleen tähänkin asti tarkka maahanmuuttopolitiikastaan.

Häntä painaa ajatus, että näistä asioista jatkossa päättävät puhuvat kovaan ääneen esimerkiksi perheiden yhdistämiseen liittyvistä väärinkäytöksistä ilman, että heillä on mitään kosketuspintaa kokoa asiaan.

Myös Kouvolasta läpi menneet perussuomalaiset ovat Kurrin mukaan esiintyneet varsin maahanmuuttovastaisina - jos nätisti sanotaan.

Hän arvelee, että yleinen tilanne tehtaiden lopettamisine kaikkineen on vaikuttanut.
- Mutta silti! Kaikki puolueethan ajavat esimerkiksi työllistymistä.

Häntä ihmetyttää, että Espanjassa aikaa viettävä tuleva kansanedustaja on ollut kaikkein maahanmuuttokriittisin.
- En voi ymmärtää ajatusta, että me voimme asua missä päin maailmaa tahansa, mutta muut eivät ole tervetulleita meille.

_________________________________________________

Kouvolan Sanomat, mielipide: Reijo Tossavainen: Asiaton leimaaminen ja pelottelu jatkuu

Kouvolan Sanomat (19.4.) repäisi kuuden palstan otsikon: ”Halla-aho maahanmuuttoministerinä olisi painajainen”. Otsikko jatkaa sitä samaa asiatonta leimaamista ja pelottelua, jonka toivoin päättyvän vaaleihin.

Mielestäni tällainen kirjoittelu on asiatonta vihapuhetta sellaista henkilöä ja sellaista puoluetta kohtaan, joka on tuonut julkisuuteen maahanmuuttoon liittyviä epäkohtia ja riskejä sekä ehdottanut niiden korjaamista. Samalla on huomattava, että kyseinen henkilö ja puolue on saanut kansan poikkeuksellisen laajan tuen harjoittamalleen politiikalle.

Henkilökohtaisesti pidän sopimattomana kyseisessä jutussa sitä, että maahanmuuttokoordinaattori Satu Kurri Kouvolan kaupungin työntekijänä syyllistyy kansanvallan halveksuntaan, kun hän toteaa, että ”en olisi uskonut, että Kouvolassa tulos on tämä. Mieleeni pyrki ajatus, että ei tästä tule mitään”. Lisäksi Kurri katsoo, että minulla ei ole oikeutta arvostella maahanmuuttopolitiikkaa, koska olen asunut ulkomailla. Silloin hän unohtaa olennaisen eron: minä kustansin ulkomailla oleskeluni itse, en tehnyt sitä veronmaksajien piikkiin.

Reijo Tossavainen

Kansanedustaja (ps.)

Kouvola