keskiviikko 20. huhtikuuta 2011

Verkkouutiset: "Jos maahanmuutto halutaan pitää hallittuna, tarvitaan lisää resursseja"

Verkkouutiset: "Jos maahanmuutto halutaan pitää hallittuna, tarvitaan lisää resursseja" 20.4.2011

Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jorma Vuorio mukaan valtion tuottavuusohjelma on tuonut haasteita maahanmuuton hallitulle kasvulle ja Maahanmuuttoviraston toiminnalle.

Hänen mukaansa kiristyvistä resursseista huolimatta virasto pystyi tehostamaan asiankäsittelyä viime vuoden aikana. Työperusteisen maahanmuuton ja perheenyhdistämisten lisääntyessä Suomessa asuvien ulkomaalaisten määrä kasvaa kuitenkin nopeasti, mikä haastaa resursseja edelleen.

– Jos ja kun kasvu jatkuu nykytahdilla ja tuottavuusohjelmaa jatketaan, olemme parin vuoden sisällä yhä haasteellisemmassa tilanteessa eikä siihen voida vastata pelkästään työtapoja kehittämällä. Jos maahanmuutto halutaan pitää hallittuna, tarvitsemme jossakin vaiheessa lisää resursseja, Vuorio sanoo.

Maahanmuuttovirastossa käsiteltäväksi tulevien asioiden määrä kasvaa jatkuvasti. Vuodesta 2005 määrä on kasvanut yli 30 prosentilla, ja pelkästään viime vuonna vireille tuli yli 50 000 uutta asiaa.

__________________________________________________________

YLE: Turvapaikanhakijat vähenevät - hajasijoittaminen kiinnostaa

Turvapaikanhakijoiden määrä on edelleen laskussa. Maahanmuuttovirasto arvioi, että tänä vuonna Suomesta hakee turvapaikkaa 3 200 ihmistä. Väheneminen aiheuttaa kunnissa paineita vastaanottovalmiuksien pienentämiselle.

Suomesta haki turvapaikkaa vuonna 2009 lähes 6 000 ihmistä, ja vielä viime vuonnakin reilut 4 000 henkilöä. Laskevan trendin vuoksi Maahanmuuttovirasto Migri ilmoitti tiistaina kunnille, että tänä vuonna vastaanottovalmiutta on karsittava koko maassa yhteensä 400 vastaanottopaikan verran. Viime vuonna vastaanottopaikkoja vähennettiin noin 1 200 paikan verran.

Kajaanissa turvapaikanhakijat sijoitetaan pääosin kaupungin vuokra-asuntoihin, ja toiminnan joustavuus on herättänyt huomiota myös muualla maassa, sanoo kaupungin hallintojohtaja Tuija Aarnio.

- Kun hakijoita on, asuntoja käytetään enemmän, ja kun hakijat vähenevät, asunnot irtisanotaan. Laitosmaisessa yksikössä rakennus on koko ajan pystyssä, ja kiinteistö- sekä henkilöstökulut juoksevat eikä niitä niin vain muuteta.

Hajasijoitus ympäri kaupunkia ei kuitenkaan sovi kaikille turvapaikanhakijoille.

- Kajaanin tapainen hajasijoitettu asumismalli sopii henkilöille, joilla on valmiuksia olla sellaisessa elämässä. Laitoksia tarvitaan tietysti lapsille ja alaikäisille ja muille haavoittuvassa asemassa oleville, joista ei ole vielä itsenäiseen asumiseen. Mutta Maahanmuuttovirastokin ehkä enemmänkin suosisi tällaista hajasijoitettua asumismallia, Aarnio arvioi.

Tuija Aarnion mukaan mahdollinen Kajaanin vastaanottovalmiuden vähentäminen ei aiheuttaisi henkilöstön irtisanomisia. Kajaanin 150:stä turvapaikanhakijan sijoituspaikasta on tällä hetkellä vapaana noin 70.


Turvapaikkaa Suomesta hakeneiden kansallisuudet tammi-maaliskuu 2011

Irak 139

Somalia 102

Venäjän federaatio 82

Afganistan 61

Nigeria 35

Lähde: Maahanmuuttovirasto