torstai 14. huhtikuuta 2011

Vartti: Räihä: Kalasataman leiri parin romanisuvun hallinnassa

Vartti: Räihä: Kalasataman leiri parin romanisuvun hallinnassa 14.4.2011

Helsingin sosiaaliviraston johtava asiantuntija Jarmo Räihä arvioi, että Helsingissä on nyt viitisenkymmentä Itä-Euroopasta tullutta romania.

- Kesän mittaan heitä on tietenkin tulossa lisää. Jos viime vuoden mittakaavassa mennään, niin kesällä heitä on 250-300. Eli aika pieni joukko. Samat ihmiset tulevat jo kolmatta kesää.

Räihä myöntää, että kesäkuussa kolme vuotta sitten Suomessa ei oltu hereillä.

- Silloin Kalasatamaan tuli ensimmäinen asuntovaunu. Varhemmin olisi siis pitänyt puuttua, jotta tilanne ei olisi riistäytynyt käsistä.

Leirit eivät Räihän mielestä edesauta yhteiskuntaan integroitumista.

- Jo viime kesänä oli nähtävissä, että kaikki romanit eivät kuitenkaan pääse leireihin. Kalasataman leiri oli muutaman suvun hallinnassa. He päättivät, ketkä saavat tulla ja ketkä eivät.

Räihä on huhtikuussa 2010 perustetun monialaisen romanityöryhmän puheenjohtaja ja työskentelee sosiaalijohtaja Paavo Voutilaisen lähimpänä apulaisena.

- Odotan paljon siltä, että olemme avaamassa Sörnäisiin neuvontatyyppistä informaatiopistettä. Tärkeää on myös, että meillä on jonkinlaiset yhteydet lähtömaiden romanijärjestöihin.

Kerjäämisen kieltämistä lainsäädännöllä Räihä kannattaa varovaisesti.

- Se saattaisi toimia viestinä lähtömaihin, ettei tänne kannata tulla. Mutta aika vähän me voimme lopulta tehdä. Valtio ja EU on saatava mukaan asian ratkaisemiseen. Tämä ei ole yksin Helsingin ongelma.