perjantai 15. huhtikuuta 2011

YLE: Virkamiehet haastettiin burman tunnille

YLE Lappi: Virkamiehet haastettiin burman tunnille 15.4.2011

Etnisten suhteiden neuvottelukunnan haastekampanja Meistä on moneksi rantautui Rovaniemelle. Sisäasiainministeriön alainen kampanja haastoi nyt Lapin ELY:n johtokunnan burman kielen oppitunnille maahanmuuttajatoimistolla.

Valtakunnallinen kampanja kannustaa eritaustaisia ihmisiä ja organisaatioita yhteistyöhön riippumatta osallistujien etnisestä tai uskonnollisesta taustasta.

Lapin ELY-keskus vastaa aluetasolla pakolaisten kuntiin sijoittamisesta, maahanmuuttajien kotouttamisesta, suomen kielen järjestämisestä ja hyvien etnisten suhteiden edistämiseen liittyvistä tehtävistä.

Yksi osallistujista oli Lapin ELY-keskuksen ylijohtaja Tapani Pöyry. Pöyry piti burmaa tunnin opetuksen perusteella varsin vaikeana kielenä.

- Kirjaimet on ihan erilaisia. Oli mielenkiintoista pysyä vielä perässä kun burmaksi opetettiin burmaa, Pöyry hymyilee.

Pöyry piti yllättävänä sitä, että länsimaissa varsin tunnettu sanonta "minä rakastan sinua" koetaan epäkohteliaaksi Burmassa.

- Opettaja sanoi, että tällainen asia pitää vain ilmeillä ja eleillä todeta jos sellainen tulee eteen, Pöyry kertoo.


"Havainnollinen kokemus"

Burmaa ELY:n virkamiehille opetti Kemissä asuva Yemin Aung. Hän tuli Burmasta Suomeen yli kymmenen vuotta sitten. Aung puhuu ja ymmärtää suomea jo varsin hyvin, mutta muistaa itsekin kuinka vaikeaa uuden kielen oppiminen oli.

- Itse opin ensin englantia, joten suomen oppiminen oli hieman helpompaa minulle. Mutta suurin osa meistä tulee oloista, jossa ei ole ollut mahdollisuutta minkäänlaiseen koulutukseen. Näiden tilanne on vaikea, Aung sanoo.

Johtaja Pirkko Saarela piti burman tuntia hyvin havainnollisena kokemuksena. Saarelan mielestä oppitunti auttoi ymmärtämään paremmin miltä pakolaisesta tuntuu kun hän pakenee toiseen maahan vaikeista kriisitilanteista.

- Hän joutuu opettelemaan uutta kieltä täysin ummikkona, joka ei varmasti ole helppo kokemus, Saarela sanoo.

Lapin ELY-keskus on haastanut Meistä on moneksi -kampanjaan mukaan seuraavaksi Lapin liiton ja Lapin aluehallintoviraston. Haastetapahtumia on aikaa toteuttaa koko vuosi 2011.