keskiviikko 25. toukokuuta 2011

HS: Vihan politiikka ruokkii rasismia ja syrjintää

Helsingin Sanomat, mielipide: Gareth Rice: Vihan politiikka ruokkii rasismia ja syrjintää 25.5.2011

Myötätuntoisina ja ennakkoluulottomina ihmisinä meidän kaikkien velvollisuutena pitäisi olla vihan kitkeminen pois ennen kuin se saa mahdollisuuden kasvaa. Näin suvaitsevaisuus toisia kohtaan pysyisi osana edistyksellistä poliittista valtavirtaa.

Ne, jotka ovat kotoisin maista, joissa halveksiva polemiikki on päässyt kukoistamaan, tietävät jotain vihan politiikasta. Otetaan esimerkiksi Britannia, jossa Britannian kansallispuolue BNP pystytti oman populismin telttansa ja käytti vahvasti hyväkseen piileviä jännitteitä eri etnisten ryhmien välillä ennen vuoden 2010 vaaleja.

Näillä näkemyksillä on seurauksensa: jos äänestämme populistipoliitikkoja, he voivat saada tarpeeksi valtaa tehdäkseen yhteiskunnasta hyvin epämiellyttävän meille kaikille. Kun on kyse ihmisoikeuksista, populismilla on erityisen tahrainen menneisyys.

Helsingin Sanomien (Kulttuuri 20. 5.) mukaan Jussi Halla-aho vihaa sitä, mitä ihmisoikeuksista on tullut. Joissakin tapauksissa tämä johtaa kovaan linjaan maahanmuuttoasioissa. Halla-aho ei vastusta kaikkea maahanmuuttoa; hän on valikoiva. Hänen asenteensa on tunnetusti kielteinen varsinkin Suomessa asuvia muslimeja ja somaleja kohtaan.

Olemalla tuomitsematta maahanmuuttoa kokonaan Halla-aho kuitenkin pyrkii kääntämään suomalaisten yleistä mielipidettä takaisin kohti homogeenisempaa menneisyyttä, jota ilmeisestikään ei ole unohdettu. Kokemukset muista maista, kuten Britanniasta ja Yhdysvalloista osoittavat, että tällainen kielteisyys ruokkii rasismia ja kannustaa syrjintää. Miksi Suomessa kävisi toisin?

Yleisemmin voidaan todeta, että siellä, missä Halla-ahon esittämien kaltaiset näkemykset ja tietyt maahanmuuttajaryhmät elävät rinnakkain, syntyy pelon kulttuuri, jossa väkivallan todennäköisyys korostuu. Jos maahanmuutto on todella niin suuri ongelma Suomessa, enkä usko sen olevan, maahanmuuttajaryhmien syyllistäminen tuskin on siihen ratkaisu.

Viha on halvin tapa kerätä poliittisia pisteitä. Se ei ole oikea suunta. Jos asiasta ei käydä vakavaa keskustelua, pelkoni on, että suvaitsevaisuus toisia – ei ainoastaan muslimeja ja somaleja – kohtaan saattaa pian haihtua pois suomalaisesta lämminhenkisestä ja vastaanottavaisesta yhteiskunnasta.

Gareth Rice
vapaa toimittaja
Helsinki