maanantai 30. toukokuuta 2011

YLE: Romanikerjäläisten avuksi julkaistiin katulehti

YLE Uutiset: Romanikerjäläisten avuksi julkaistiin katulehti 30.5.2011

Romanikerjäläiset ja asunnottomat ovat aloittaneet Iso Numero -lehden myynnin Helsingin keskustassa. Talkoovoimin kasattu kulttuurilehti tuo tuloja vähävaraisille, mutta haluaa myös nostaa yhteiskunnallisen eriarvoistumisen puheenaiheeksi.

Iso Numero -lehti sai alkunsa viime syksynä, jolloin keskustelu kerjäämisestä löi laineita suomalaisessa yhteiskunnassa. Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry:n piirissä heräsi halu ottaa kantaa eriarvoistumiseen ja suvaitsemattomuuteen.

Keinoksi löytyi julkaisu, johon haettiin mallia ulkomaisista katulehdistä. Tunnetuin niistä on Britanniassa myytävä Big Issue, jota kauppaavat asunnottomat ja muut vähävaraiset.

Iso Numeron myyjät maksavat lehdestä euron ja myyvät sen eteenpäin neljällä eurolla. Myyjät saavat itse pitää koko voiton. Iso Numeroa myyvät ensisijaisesti romanikerjäläiset ja suomalaiset asunnottomat.

- Kulttuurilehtien tekijät ovat nähneet, että suomalaisessa yhteiskunnassa ja kaduillamme on selkeätä inhimillistä hätää. Tämä on myös kannanotto myös julkisen tilan hallintaa kohtaan. Haluamme ilmaista, että kerjäläisillä on oikeus olla, kertoo Iso Numero -lehden toimitussihteeri Janne Hukka.

Lehti tarjoaa kulttuurijuttuja sosiaalipoliittisilla mausteilla

Iso Numero syntyi talkootyönä. Lehden jakelua koordinoi Vailla vakinaista asuntoa ry, joka on myynyt omaa Asukki-lehteään vuosien ajan. Konsultointiapua saatiin muun muassa maailma.net –uutissivustolta. Lehden sisältö puolestaan on peräisin Kultti ry:n jäsenlehdiltä, Hukka kertoo.

- Meillä on juttuja laidasta laitaan aina nykysaamelaisesta runoudesta valokuvareportaaseihin. Lisäksi tarjoamme haastatteluita, ruokavinkkejä, erilaisia kilpailuja ja pidempiä laatuartikkeleita eri aiheista. Iso osa artikkeleista käsittelee kuitenkin asunnottomuutta, romanien asemaa ja köyhyyttä.

Iso Numerosta on otettu 2 000 kappaleen painos. Tällä hetkellä on kyse yksittäisestä numerosta, mutta jatkoa voi seurata.

Lehti on Hukan mukaan herättänyt paljon kiinnostusta sekä myyjien että ostajien joukossa. Myöskään talkooväestä ei ole ollut puute, sillä kulttuurilehdet ovat lähteneet mukaan sankoin joukoin.

- Olimme yllättyneitä siitä, että löytyi todella paljon materiaalia, joka sopii tähän lehteen erittäin hyvin. Löytyi sosiaalipoliittisia aiheita, kulttuurijuttuja, jotka käsittelevät köyhyyttä ja romanien asemaa, jopa runojakin, Hukka kertoo.

Iso Numero –lehteä myydään Helsingin keskustassa.