tiistai 24. toukokuuta 2011

Lapin Kansa: Koskiniemen selvityspyyntö: Onko maahanmuuttajilla paikallisia paremmat asuntoedut?

Lapin Kansa: Koskiniemen selvityspyyntö: Onko maahanmuuttajilla paikallisia paremmat asuntoedut? 24.5.2011

Rovaniemeläinen Hemmo Koskiniemi on tehnyt kaupungille selvityspyynnön, jossa hän pyytää tutkimaan suosiiko kaupunki maahanmuuttajia myöntäessään vuokra-asuntoja.

Perussuomalainen valtuutettu kirjoittaa kaupunginvaltuustolle ja -hallitukselle osoittamassaan pyynnössä saaneensa kaupungin asukkailta sellaista palautetta, että ns. maahanmuuttajat asuvat yksin suurissa jopa 75 neliön asunnoissa, kun samanaikaisesti paikallisille toimeentulotukiasiakkaille perusturvalautakunta on asettanut perhekoosta riippuen asumiskustannuksiin enimmäisrajat.



– Huomion arvoista on se, että perusturvalautakunnan asettamat rajat ovat jopa alle asumistukien oikeuttavat menot. Kaupunki siis vaikeuttaa omilla päätöksillään paikallisia asukkaita saamaan perhekokoa ja tarpeita vastaavan asunnon, kirjoittaa Koskiniemi.

– Samoin, koska paikkakunnan vuokrataso on määriteltyjä enimmäisrajoja lähes poikkeuksetta korkeampi, pakottaa kaupunki paikalliset asukkaat hakeutumaan pois väljemmistä asunnoista pienempiin asuntoihin, joita ei ole kaupungissa tarjolla. Toimenpiteestä seuraa, että tyhjien asuntojen määrä kasvaa ja vuokrat nousevat.

Esitän, että kaupunginhallitus tutkii- ja selvittää sen:


– Ovat maahanmuuttajat saaneet paremmat asuntoedut kuin paikalliset asukkaat?


– Jos ovat, niin mihin lakiin päätökset perustuvat (kotouttaminen/valtiontuki) ja millaisiin korjaustoimiin ryhdytään?


– Voisiko kaupunginhallitus käyttää ns. otto oikeutta ja muuttaa asumiskustannusten euromääriä, niin että pakkoa suurista asunnoista pieniin asuntoihin ei synny ja euromäärät vastaavat vuokramarkkinoiden todellista tasoa?