lauantai 21. toukokuuta 2011

Kainuun Sanomat: Veikko Vennamoa tulee kohta ikävä

Kainuun Sanomat, kolumni: Seppo Turunen: Veikko Vennamoa tulee kohta ikävä 21.5.2011

Sanomalehti Kalevan ja muutaman muun maakuntalehden keskiviikkona julkaisema gallup-uutinen perussuomalaisten mielipidekyselymenestyksestä on monellakin tavalla mielenkiintoinen.

Luvut sinänsä puhuvat tietysti puolestaan, mutta erityisesti perussuomalaisia äänestäneiden äänestysperusteet ovat paljastavia: yhdeksän kymmenestä perusteli päätöstään euromaiden tukemisella ja maahanmuuttoasioilla.

* * *

Eurokielteisyyttä on helppo ymmärtää, mutta maahanmuuttoasioiden näinkin hurja korostuminen lähinnä ihmetyttää.

Sanokaapa ihan aikuisten oikeasti, onko teille käynyt niin, että olette jääneet ilman yhteiskunnan tukia jonkun maahanmuuttajan takia? Oletteko jääneet ilman asuntoa? Ilman töitä? Ilman naista tai miestä? Entä onko edes kenellekään nimeltä tuntemallenne ihmiselle käynyt niin?

Ja jos yhdelle tai kahdelle on käynyt niin, ovatko maahanmuuttajat onnistuneet syrjäyttämään suurenkin joukon muiden rahoilla eläviä suomalaisia?

* * *

Kun Suomi joutui asuttamaan sotien jälkeen vajaat puoli miljoonaa luovutetuilta alueilta lähtenyttä ihmistä, poliittinen eliittimme Juho Kusti Paasikivestä lähtien arveli, ettei evakoita saada mitenkään mahtumaan mihinkään. Maa ei yksinkertaisesti riittäisi uudelle porukalle, joista puolet oli maanviljelijöitä.

Itsekin Karjalan evakko, Veikko Vennamo, tarttui mahdottomaan tehtävään. Maatalousministeriön asutusasiantoimiston ylijohtajan ei auttanut vain katsella karttoja, vaan hänen oli ryhdyttävä töihin. Vuoteen 1959 mennessä homma oli kuta kuinkin hoidettu.

Nyt samaisen Vennamon poliittiset perilliset ovat nousseet maahanmuuttoa vastaan kaikkein kiivaimmin.

* * *

Jos on niin, että perussuomalaisten kannatus korreloi suoraan maahanmuuttokriittisyyteen, Suomen tilanne on kummalla tavalla vääristynyt. Erityisen paljon maahanmuutto tuntuu pelottavan niissä osissa maata, joissa maahanmuuttajia on kaikkein vähiten, kun taas siellä, mihin Suomen maahanmuuttajat ovat keskittyneet, pelkoja ja ennakkoluuloja on selvästi itää ja pohjoista vähemmän.

Mitenkähän protoperussuomalainen Vennamo suhtautuisi tämän hetken maahanmuuttajien asutus- ja toimeentulo-ongelmiin? Uskon, että hän ymmärtäisi ainakin sen, että se, joka joutuu lähtemään kotoaan, lähtee pakosta.

Ja sellaisten ihmisten auttamiseen meillä on erityinen ihmisen velvollisuutemme.

Suuret puheet omien hädänalaisten auttamisesta uskon todeksi vasta sitten, kun näen maahanmuuttoa vastustavien ryntäävän sankoin joukoin ruokkimaan nälkäisiä ja avaamaan kotinsa asunnottomille maanmiehilleen.

Sellaisesta kansanliikkeestä en näe vielä merkkiäkään.