tiistai 17. toukokuuta 2011

Expo: "Rasismi tulee lisääntymään Suomessa"

STT: Expo: "Rasismen kommer att öka i Finland" 17.5.2011
Vasabladet: Expo hittar oro i Österbotten 27.5.2011

Ruotsalainen aikakauslehti Expo, joka tarkastelee kriittisesti suvaitsemattomuutta ja muukalaisvihamielisyyttä ilmiöinä, vieraili hiljattain Pohjanmaalla. Reportaasi syistä perussuomalaisten vaalivoiton takana ja sen seurauksista Suomelle julkaistaan ensi viikolla. Viisi kysymystä toimittaja Johannes Jakobssonille.

Miksi reportaasi tehtiin?

- Näimme vaalien jälkeen, että perussuomalaisten voitto tulee vaikuttamaan myös Ruotsissa. Halusimme selvittää, mitä voiton takana on, mitä nyt tapahtuu ja kuinka se vaikuttaa ruotsin kielen asemaan. Juttelin perussuomalaisten ja suomenruotsalaisten kanssa. Minua huolestutti, kuinka moni koki ruotsin kielen aseman uhatuksi, eikä saa palvelua äidinkielellään.

Onko ruotsin kielen asema Suomessa pantu merkille muissa Pohjoismaissa vasta nyt?

- Kyllä, niin todellakin uskon. Ruotsissa ollaan huonoja seuraamaan suomalaista, ja jopa tanskalaista ja norjalaista, politiikkaa. Luulen tietämättömyyden olevan yleistä. Tarkoituksena on kertoa yhteiskunnasta rannikkoseudulla ja miksi ruotsin kieli on tärkeää suomenruotsalaisille. Toivon reportaasin kiinnittävän ihmisten huomion siihen.

Kuinka Suomi tulee muuttumaan perussuomalaisten voiton jälkeen?

- Ruotsissa suvaitsemattomuus ja muukalaisvihamielisyys on todellakin kasvanut viime vuosina. Kun ruotsidemokraatit pääsivät eduskuntaan, on julkinen keskustelu muuttunut. On tullut hyväksytymmäksi puhua loukkaavasti ja alentavasti maahanmuuttajista ja toisten kulttuurien ihmisistä. Se mikä on nyt sopivaa sanoa, ei ollut sopivaa viisi vuotta sitten. Näin tulee varmasti tapahtumaan Suomessakin.

Olet sanonut, että ruotsidemokraattien ja perussuomalaisten välillä on monia yhtäläisyyksiä. Millaisia?

- EU-kritiikki ja konservatiivinen lähestymistapa, esimerkiksi että homoseksuaalit eivät saa adoptoida tai mennä naimisiin. Mutta valtavan suuri ero on siinä, että ruotsidemokraateilla on tausta puhtaasti natsistisena järjestönä, det Nordiska Rikspartietina. Perussuomalaisilla ei ole tällaista taustaa. Perussuomalaisten kannatus vain osoittaa, että Suomi seuraa muiden pohjoismaiden jalanjäljissä.

Expo on kirjoittanut myös Suomen kansallissosialisteista. Mitä tapahtuu, jos heidän sallitaan perustaa puolue?

- Seuraukset voivat olla hyvin ikäviä. He voivat valita parlamentaarisen tien, jossa he asettuvat ehdokkaiksi vaaleihin ja yrittävät jossain määrin vakiinnuttaa paikkansa yhteiskunnassa. Tai he voivat valita vallankumouksellisen tien, kuten Svenska motståndsrörelsen Ruotsissa, joka on hyvin militaristinen. Mitä enemmän muukalaisvihamielisiä arvoja saa ilmaista, sitä enemmän sitä suvaitaan julkisessa keskustelussa.

(käännös)

____________________________________________________

Vasabladet: Expo hittar oro i Österbotten

Ruotsalaisen aikakauslehti Expon viimeisimmässä numerossa on reportaasi Pohjanmaalta.

Reportaasissa toimittaja Johannes Jakobsson kohtaa muun muassa perussuomalaisen Alpo Ylitalon Kokkolassa.

- Olimme kiinnostuneitta mielialoista vaalien jälkeen ja minusta saimme selvän kuvan siitä, että siellä on levottomuutta, sanoo Expon päätoimittaja Daniel Poohl.

Expon erityisalana on suvaitsevaisuuden ja muukalaisvihamielisyyden kriittinen tutkimus.

(käännös)
_____________________________________________________

Expo #2/2011: Finlands vägval

Sannfinländarna har tagit Finland med storm. Expos reporter Johannes Jakobsson åkte dit för att ta reda på vad vad som händer.