sunnuntai 22. toukokuuta 2011

YLE: YK:n edustaja kehottaa puhumaan rasismista

YLE: YK:n edustaja kehottaa puhumaan rasismista 22.5.2011

YK:n pakolaisasiantuntija vaatii suomalaisia poliitikkoja puuttumaan rasismiin ja sen syihin. Suomessa asuvat pakolaistaustaiset naiset ovat viikonlopun aikana kertoneet tuntemuksiaan Suomessa vieraileville YK:n työntekijöille.

Studiotoimittaja
YK:n pakolaisasiantuntija vaatii suomalaisia poliitikkoja puuttumaan rasismiin ja sen syihin. Suomessa asuvat pakolaistaustaiset naiset ovat viikonlopun aikana kertoneet tuntemuksiaan Suomessa vieraileville YK:n työntekijöille.

Seida Sohbari, Vaasa
Se oli sitä n-sanalla kutsumista ja sitten oli se, että miksi mä tulen muitten maahan, niinkun että voisin painua omaan kotimaahani. Vaikka mulla ei sellaista kotimaata ole.

Toimittaja Reeta Salminen
Suomeen 15 vuotta sitten pakolaisena muuttaneen Seidan tarinat arkipäivän rasismista ovat hyvin samansuuntaisia kuin muiden Suomessa asuvien pakolaistaustaisten ihmisten.

Mina Zandkarimi, Vantaa
Sillon kun lähtee puhumaan, ehkä vähän silloin jää niin kuin miettimään, että ahaa, tuo ei ollutkaan ihan kantaväestöön kuuluva.

[kuvassa tietokoneen ruudulla Helsingin Sanomien pääkirjoitus Väkivaltainen rasismi tulee iholle]

Toimittaja
Viime aikoina rasismista on tullut Suomessa jopa salonkikelpoista. Uutta ovat rasistien päättäväisyys ja ylpeys mielipiteistään. Muutos on tapahtunut asiantuntijoiden mukaan parissa vuodessa. Nyt rasismia hipovilla lausunnoilla voi saada jopa kansansuosiota ja päästä asiantuntijatehtäviin. YK:n pakolaisjärjestön asiantuntija on kehityksestä huolissaan.

[pääkirjoituksesta maalataan kappale "Helsingissä maahanmuuttajat tai ulkomaalaiset joutuivat viime viikolla melkein päivittäin väkivallan tai uhkailun kohteeksi. Tiistaina yritettiin pahoinpidellä pienen lapsensa kanssa liikkunut äiti, keskiviikkona potkaistiin bussikuskia, ja perjantaina lyötiin teinityttöä." ja zoomataan siihen]

Astrid van Genderen Stort, UNHCR:n edustaja
Myös Suomen poliitikkojen tulisi ottaa rasismi vakavasti. Katsokaa asian syitä. On tärkeää tietää miksi ihmiset huolestuvat.

Toimittaja
Pakolaisasiantuntijan mukaan rasismin juuret ovat pelossa.

Astrid van Genderen Stort
Ihmiset näkevät muutoksen, ihon väritkin muuttuvat. He huolestuvat, kun puhdas suomalaisuus katoaa. Heidän pitäisi ajatella, että maahanmuutto tuo lisäarvoa.

Toimittaja
Tämän viikonlopun aikana kolmisenkymmentä Suomessa asuvaa pakolaistaustaista naista on kertonut YK:n pakolaisjärjestölle asemastaan Suomessa. Parannettavaa on. Muun muassa työntekoon toivotaan helpotuksia ja harjoittelupaikkojakin voisi löytyä helpommin.

Seida Sohbari
Mä oon sanonu, että ihmiset vois mennä vanhainkoteihin tapaamaan ihmisiä, joilla on kummillakin samankaltaisia kokemuksia. Että siellä vanhainkodeissa ihmisillä on jatkosodasta ja Venäjän kanssa sotimisesta kokemuksia, ihmisillä taas vaikka Iranin ja Irakin sodasta, niin jakaa ja sitten puhua siitä kulttuurista, että hei, eihän meillä oikeastaan ole niin kauhean paljon erilaista.