maanantai 16. toukokuuta 2011

Maaseudun Tulevaisuus: Tyhjästä syntyneet ennakkoluulot

Maaseudun Tulevaisuus, kolumni: Aino Ässämäki: Tyhjästä syntyneet ennakkoluulot 16.5.2011

Heti vaalien jälkeisellä viikolla satuin pääkaupunkiseudulla samaan lounaspöytään kahden keski-ikäisen mieshenkilön kanssa. Nämä miehet puhuivat niin avoimen rasistisesti, että siinä kansanedustaja Hakkaraisen minareettimölinätkin kalpenevat.

Tuijotin tuntemattomia herroja ihan monttu auki. Aivan yhtä vaivaantuneelta vaikutti vieressä istuva naishenkilö, joka kuitenkin yritti vaihtaa puheenaihetta ja kohteliaasti tiedusteli kaverusten kotipaikkaa.

Kävi ilmi, että matkaa oli tehty muutaman sadan kilometrin päässä sijaitsevalta pikkupaikkakunnalta.



Tämä on se hämmentävä osa. Mikä on tehnyt niin ulkomaalaisvastaisia miehistä, jotka asuvat kunnassa, jonka väestöstä noin 0,3 prosenttia on ulkomaalaistaustaisia?

Tässä tapauksessa se tarkoittaa naapurin Reinoa, joka oli parikymppisenä kesätöissä Saabin tehtaalla Göteborgissa.

Sama koskee kansanedustaja Hakkaraista. Voisin kuvitella, että maahanmuuttokysymys todella on päässyt pahasti kärjistymään Viitasaarella. Ilmeisesti kaikki pihtiputaalaiset ovat hakeneet turvapaikkaa naapurikunnasta.

Mutta ihan oikeasti, eivät siellä muslimit ”hillu”. Viimeksi kun tarkistin, nelostien varressa minareetin sijaan loisti edelleen vain kotoinen liikenneaseman majakka.



Aivan yhtä ihmeellistä on se, että ihan vastaavasti kotiseudullani keskellä Keski-Suomen korpia asuvat tuttuni kopioivat Facebookinsa statukseen näitä kiertäviä lausahduksia maahanmuutosta. Yhdessä kuvaillaan, miten kehnosti käy, jos ylittää luvatta Pohjois-Korean tai Afganistanin rajan.

Hokema jatkuu väittämällä, että Suomessa luvatta rajan ylittäneitä maahanmuuttokriitikoiden hellimän ilmaisun mukaan sanalla sanoen ”hyysätään” tarjoamalla jos mitäkin etuuksia. Johtopäätös on, että Suomen valtion velka on maahanmuuttajien syytä.

Olkaa hyvät ja muuttakaa Pohjois-Koreaan tai Afganistaniin, jos sikäläinen yhteiskuntajärjestys miellyttää Suomea enemmän.

Sitä paitsi hokeman kuvaamaa mielivaltaista väkivaltaa ja vainoahan monet maahanmuuttajat juuri pakenevat.

Toki myönnän, ettei maahanmuutto ole ongelmatonta. Mutta hommatkaa nyt edes kunnon perustelut ja oikeaa tietoa ennen kuin alatte puskista huudella.

Ei pidä paikkaansa, että kaikille tulijoille automaattisesti lätkäistäisiin lapsilisät ja asumistuet. Näinhän Facebook-rasistit muun muassa väittävät.

Ja se valtion velka. Siitä voi alkaa narista sitten, kun on lakannut käyttämästä yleisiä teitä, hoitaa itse kaikki ikääntyneet sukulaisensa ja oma lapsi kasvaa tynnyrissä. Kirjastoa lienee tässä yhteydessä turha mainita.



Toki näitä tyyppejä löytyy kaikkialta. Kaupungeissa kasvaa ahdaskatseisia ihmisvihaajia siinä missä maaseudulla maailmankansalaisia.

Jollain tasolla ymmärrän, että kaupunkien tiiviisti asutussa ympäristössä kulttuurien yhteentörmäyksiä tapahtuu. Siitä on seurannut selvästi havaittava asenteiden koveneminen suurissa kaupungeissa.

Kantasuomalaisten asuttamassa sisämaan pikkukunnassa vakavin yhteentörmäys uhkaa, kun paikallinen pizzeriayrittäjä on unohtanut italialaisesta perinneruuasta oreganon. Siinä tuskin on riittävä syy vaatia karkotusta.

Asuessani lyhyen aikaa Isossa-Britanniassa sain itse kokea, miltä voi tuntua joutua nimittelyn kohteeksi.

Ohitimme ystävän kanssa paikallisen pubin keskellä kirkasta päivää ja taisimme puhua suhteellisen kovaan ääneen suomea.

Ulkona roikkuvat kantapeikot päättelivät meidän olevan puolalaisia ja siitä julmistuneena alkoivat huutaa peräämme solvauksia. Siinä vaiheessa oli hyvin vaikea arvioida, aikovatko jääkaappipakastimen kokoiset humalaiset miehet tyytyä karjumiseen vai kenties käydä kimppuun.

Silloin pelotti.



Mikä yhdistää brittipubin kanta-asiakkaita ja suomalaisen pikkukunnan peräkamarin poikia?

Ehkä se, että kummatkin ovat kaivautuneet syvälle kantakuppilansa baarijakkaroihin eivätkä juuri hakeudu muiden kuin kaltaistensa seuraan. Vierauden pelko, jota ei voi tunnustaa, kanavoituu joksikin muuksi. Joksikin, jonka en toivoisi tässä maassa saavan enää yhtään enempää jalansijaa.