torstai 19. toukokuuta 2011

Turun Sanomat: Turkulaismies syyttää poliiseja turhasta väkivaltaisuudesta

Turun Sanomat: Turkulaismies syyttää poliiseja turhasta väkivaltaisuudesta 19.5.2011

Tunisialaissyntyinen Hamed Salhi teki huhtikuun alussa sekä rikosilmoituksen että kantelun oikeusasiamiehelle turkulaispoliisin toiminnasta. Vuosikausia Suomessa asuneen miehen mukaan poliisi kohteli häntä liian kovakouraisesti ja rasistisesti, kun poliisipartio päätti viedä hänet putkaan.

Tapahtumat saivat alkunsa, kun Hamed oli matkalla kotiin. Hän voi huonosti, joten mies päätti pysähtyä hetkeksi Halisten sillalle. Ohikulkija oli kysynyt, miten hän voi, ja tarvitseeko hän apua.

Hamed arveli saaneensa ruokamyrkytyksen ja oli pyytänyt vanhempaa miestä soittamaan ambulanssin, mutta hetken päästä paikalle olikin kaartanut poliisiauto.

– Silminnäkijä oli lähtenyt pois ennen kuin poliisit tulivat, hän oli kertonut puhelimessa että olen hyppäämässä sillalta. Se on täysin naurettava väite, mutta poliisia ei kiinnostanut selitykseni, eivätkä he uskoneet, että tarvitsen hoitoa.

Hamedin mukaan hänet vietiin putkaan kolmen poliisin voimin. Kaksi poliiseista seisoi käsiraudoissa olevan Hamedin molemmilla puolilla, kun kolmas painoi hänet polvellaan maahan. Yön aikana hän pyysi poliisia viemään hänet edelleen sairaalaan, mutta poliisit käskivät miehen rauhoittua.

– Aamulla he kysyivät, muistanko mitä on tapahtunut. Vastasin että tottakai muistan, ja kysyin jälleen miksi minut vietiin putkaan, sillä se oli aivan väärä paikka. Poliisi totesi vain, että asia oli väärinkäsitys.

Päästyään asemalta mies kävi lääkärissä. Lääkäri totesi Hamedin kärsivän kivuista, ja kirjoitti hänelle vajaan viikon sairasloman.

– En enää luota suomalaiseen poliisiin. Poliisi kohtelee täällä huonommin ulkomaalaisia, he luulevat ettemme osaa puolustaa itseämme. En usko, että he kohtelevat näin suomalaisia.

Hamidin mukaan moni ulkomaalainen epäröikin rikosilmoituksen tekemistä.

– Jos teen virheitä, myönnän sen. En ole vaativa tyyppi, en rupea joka asiasta valittamaan. Mutta jos olen syytön, pitää minun saada ainakin mahdollisuus kannella asiasta.

Varsinais-Suomen poliisilaitokselta kerrotaan, että asiasta on otettu rikosilmoitus vastaan, ja se on lähetetty eteenpäin valtakunnansyyttäjänvirastoon.