torstai 26. toukokuuta 2011

YLE: Ystäväperhe auttaa pakolaisia kotoutumisessa

YLE Helsinki: Ystäväperhe auttaa pakolaisia kotoutumisessa 26.5.2011

Raaseporin kaupunki kouluttaa ystäväperheitä pakolaisille. Ystäväperhetoiminta edistää pakolaisten kotoutumista ja tutustuttaa raaseporilaisia vieraisiin kulttuureihin. Raasepori vastaanotti pakolaisia viimeksi vuosi sitten Irakista.

Liisa Hellberg innostui hakeutumaan ystäväperhekoulutukseen viime keväänä - samaan aikaan kun Zeinab Athman saapui miehensä kanssa pakolaisena Suomeen. Nykyään naiset muun muassa leipovat pullaa ystäväperhetapaamisissaan.

- Toivon, että me annamme heille sellaisen tunteen, että he ovat tervetulleita tähän maahan. Kyllä tänne saa tulla kuka vain haluaa. Ajattelen ihan siitä näkökulmasta, että jos itse muuttaisin johonkin vieraaseen maahan niin toivoisin, että voisin kokea olevani tervetullut sinne, Liisa Hellberg luonnehtii.

Ystäväperhetoiminta on osoittanut tarpeellisuutensa

Yhden ystävyyssuhteen syntyminen tuottaa myös uusia. Esimerkiksi Hellbergit ovat tutustuneet ystäväpariskuntansa kautta toiseen, jo pidempään Suomessa asuneeseen irakilaisperheeseen. Raaseporin kaupunki aikoo kouluttaa uusia ystäväperheitä jo ensi syksynä.

- Suomalaiset eivät helposti ota yhteyttä sellaisiin ihmisiin jotka ovat vähänkään erilaisia tavalla tai toisella. Ystävyyssuhteiden syntyminen voi ehkä tapahtua naapurin kanssa rapussa, mutta usein myöskään ei tapahdu, riippuu naapurista. Siinä mielessä tämä ystäväperhetoiminta on todella tärkeää, Raaseporin kaupungin maahanmuuttokoordinaattori Börje Mattsson tähdentää.

Myös Zeinab Athman ja Norie Sami Ramdan kehuvat vuolaasti ystäväperhettään. Vaikka suomenkielen oppimisessa ja ilmastoon totuttelussa riittää vielä tekemistä, irakilaispariskunta aikoo pysyä Suomessa ja Raaseporissa.

- Tunnemme olevamme tervetulleita tähän maahan. Seuraamme Irakin tapahtumia päivittäin, koska meillä on siellä sukulaisia huonoissa oloissa. Meille Irakia ei kuitenkaan ole enää olemassa - se on kuollut.