tiistai 31. toukokuuta 2011

Uusi Suomi: Ruotsalaiset kauhistelevat Suomen ”värierottelua”

Uusi Suomi: Ruotsalaiset kauhistelevat Suomen ”värierottelua” 31.5.2011

Ruotsissa ja Suomen ruotsinkielisessä mediassa ihmetellään Suomen henkilökorttiuudistusta, jonka myötä Suomen kansalaisten ja ulkomaalaisten kortit ovat jatkossa eri värisiä. Blogeissa ja kolumneissa henkilökortin värierottelua verrataan jopa daavidintähti-nauhoihin, joita juutalaiset joituivat käyttämään natsi-Saksassa.

Suomen poliisin selitys eriväisyydelle on käytännöllisempi, kertoi Aamulehti eilen. Kortit halutaan erottaa toisistaan, koska täysi-ikäisen suomalaisen henkilökorttia voidaan käyttää matkustusasiakirjana, ulkomaalaisen henkilökorttia ei. Kolmas väri löytyy alaikäisen suomalaisen henkilökortista.

Nöjesguiden-lehden kolumnistin Amat Levinin näkemyksen mukaan uudistus kuitenkin korostaa Suomessa vallitseva ”me ja ne” -ajattelua.

–Tämä on todella taantumuksellinen uudistus. --- Eikö saman tien sopisi ottaa käyttöön puolikuut ja daavidintähdet, jotta mutakuonot eivät sekoittuisi toisiinsa? kysyy Amat Levin. Hänen näkemyksensä nosti ensin esiin Markkinointi & Mainonta -lehti.

Ruotsin valtamediassa asiasta uutisoidaan hieman ihmettelevään sävyyn, mutta huomattavasti maltillisemmin.

Ylen ruotsinkielisissä blogeissa kerrotaan Suomen uudistuksen herättäneen Ruotsissa suurta keskustelua, kun taas Suomessa ollaan melko hiljaa. Esimerkiksi ruotsinkielinen Hufvudstadsbladet kyseenalaistaa kuitenkin ulkomaalaisten kortin ruskean värin ja kysyy poliisilta, onko valinta loukkaava.

–Ei, mielestäni ei ole. Meille tärkeintä on, että kortit erottuvat selvästi toisistaan, sanoo projektipäällikkö Ismo Parviainen Poliisihallituksesta.

Suomen kansalaisten henkilökortti on jatkossa sininen ja ulkomaalaisten ruskea. Alaikäisten suomalaisten henkilökortti tulee olemaan violetti.