tiistai 24. toukokuuta 2011

Vartti: Helsinkiin tulossa ennätysmäärä kerjäläisiä

Vartti: Helsinkiin tulossa ennätysmäärä kerjäläisiä 24.5.2011

Kesän lähestyminen näkyy jälleen romanikerjäläisten kasvaneena määränä Helsingin katukuvassa. Yhä useampi kerjäläinen on poliisin mukaan matkannut pohjoiseen Bulgariasta.

Ylikomisario Mika Pöyry Helsingin poliisista kertoo, että romanikerjäläisiä on kaupungissa tällä hetkellä 100–150. Pelkästään sunnuntaina poliisi antoi poistumiskäskyn 50 Bulgarian romanille, jotka yrittivät leiriytyä Kyläsaarenkadulle.

-  Olettaisin, että touko–kesäkuun taitteessa kerjäläisiä tulee vielä lisää, Pöyry kertoo.

Pöyryn mukaan kerjäläismäärän kehittymisen ennustaminen on hyvin vaikeaa. Suomi vaikuttaa kuitenkin kiinnostavan yhä enemmän erityisesti Bulgarian romaneita, joten kuppien kanssa päivystävän väen määrä tullee kasvamaan viime kesän 200–300 romanikerjäläisestä.

- Jos peilaa edellisvuosiin, niin voisi ajatella, että kerjäläisten määrä tulee kasvamaan viime kesästä.

Kerjäläiset suosivat Pöyryn mukaan leiripaikkanaan yhä Kyläsaaren seutua, mutta luvattomia yöpyjiä on hätistelty kevään mittaan myös muun muassa Finlandiatalon parkkipaikalta, Kaisaniemen puistosta ja Hietaniemen uimarannan ympäristöstä. Poistumiskäskyn saaneet romanit ovat siirtyneet joko maksulliselle Rastilan leirintäalueelle tai johonkin uuteen, laittomaan leiriin.

Rikoskomisario Juha Laaksosen mukaan Bulgariasta tulleet romanit eivät majoitu samoissa paikoissa kuin Romanian kerjäläiset. Tärkeänä syynä tähän on mahdollisten yhteenottojen välttäminen.

- Kyllä Romanian romanit ja Bulgarian romanit välttelevät toisiaan; eivät he missään nimessä saman katon alla halua asua, Laaksonen toteaa.

Laaksosen tiedossa ei kuitenkaan ole, että romaniryhmät olisivat nahistelleet keskenään. Pientä kärhämää on hänen mukaansa kehkeytynyt silloin tällöin lähinnä samasta maasta olevien romanien välille.

Rikosmatkojenkin suosio kasvussa

Helsinki ja ylipäätään koko Suomi kiinnostavat poliisin mukaan kerjäläisten lisäksi jatkuvasti enemmän myös puhtaasti rikosreissuille tulevaa väkeä.

- Kentältä on tullut paljon tietoa, että erityisesti romanialaisten osuus tietyntyyppisessä rikollisuudessa on kasvussa. Siis muun muassa murroissa, taskuvarkauksissa ja koruvarkauksissa niin liikkeistä kuin ihmisiltä kaduiltakin, Laaksonen listaa.

Etenkin koruvarkaudet ovat tällä hetkellä kovassa huudossa ulkomailta Suomeen rantautuvien rikollisporukoiden keskuudessa. Onnistuneiden keikkojen jälkeen pitkäkyntisten matka jatkuu Laaksosen mukaan usein nopeasti muualle Eurooppaan.

- Suomi on vain yksi paikka heidän kartastossaan. Toimintakulttuuri on pitkälti se, että yhdessä paikassa pörrätään vain hetken ajan, hän kertoo.