torstai 26. toukokuuta 2011

Sonja Kekkonen: Jytkyn jälkeen kohti suvaitsevaisempaa Suomea

Keski-Suomen Viikko, kolumni: Sonja Kekkonen: Jytkyn jälkeen kohti suvaitsevaisempaa Suomea 26.5.2011

Perussuomalaisten vaalijytkyn myötä Suomessa on tänä keväänä käyty värikästä maahanmuutto- ja rasismikeskustelua. Perussuomalaiset ovat tuoneet esille ahdasmielisen kylmää arvomaailmaansa ja pyrkineet rakentamaan vastakkainasettelua, jossa toisella puolella ovat Suomen etu sekä suomalaisten ylivertaisuus ja toisella puolella suvaitsevainen maailma sekä kansainvälinen solidaarisuus. Maailma ei vain valitettavasti ole näin mustavalkoinen kuin perussuomalaiset omista "tynnyreistään" käsin tarkasteltuna antavat olettaa. Yhä kansainvälistyvässä maailmassa suvaitsevaisuus ja kansallisuudet, rodut ja rajat ylittävä solidaarisuus ovat Suomen eduksi.

Suomi ei voi sulkea silmiään siltä, mitä maailmalla tapahtuu. Me olemme osa samaa maailmaa. On syytä toivoa, että tällä hallituskaudella edetään johdonmukaisella arvopolitiikalla kohti suvaitsevaista, solidaarista ja tasa-arvoista maailmaa. Tämä koskee mielestäni sekä kansallista politiikkaa ja lainsäädäntöä että Suomen toimintaa kansainvälisesti.

Suomalaisten asenteista kertoo mielenkiintoisesti viime vuoden lopulla julkaistu Charities Aid Foundationin tutkimus anteliaisuudesta. Anteliaisuutta mitattiin kysymällä yksityishenkilöiden tekemiä lahjoituksia järjestöille, vapaaehtoistyöhön osallistumista sekä tuntemattoman avuntarvitsijan auttamista. Suomen sijoitus vertailussa oli valitettavan huono. Edellemme kiilasivat muun muassa Sierra Leone, Sri Lanka, Kenia, Somalia ja Sudan. Pohjoismaista parhailla sijoilla olivat Tanska ja Norja, eivätkä hekään kärjessä, Ruotsi oli kanssamme jaetulla sijalla. Tutkimuksessa kartoitettiin samalla myös anteliaisuuden ja onnellisuuden välistä suhdetta. Mitä onnellisempina ihmiset pitivät itseään, sitä varmemmin he antoivat aikaansa ja varojaan hyväntekeväisyyteen. Tulos on aika surullinen suomalaisten osalta. Mielenkiintoinen havainto tutkimuksessa oli, että onnellisuus vaikutti anteliaisuuden määrään huomattavasti vahvemmin, kuin maan vauraus bruttokansantuotteella mitattuna.

Perussuomalaiset ovat osaltaan olleet käynnistämässä tarpeellista yhteiskunnallista keskustelua siitä, millainen on suomalaisten asenne muuhun maailmaan nähden. Ahdasmielisellä "pää pensaaseen ja rajat kiinni" -ajattelulla emme tule menestymään. Tulevalla hallituksella on nyt mahdollisuus näyttää olevansa aidosti suvaitsevaisen, solidaarisen ja tasa-arvoisen Suomen – ja maailman – kannalla.

SONJA KEKKONEN

kaupunginvaltuutettu (sd.)

Viitasaari