lauantai 21. toukokuuta 2011

Vasabladet: Den som föraktar folkrätten borde inte hantera polisfrågor

Vasabladet, pääkirjoitus: kenneth Myntti: Den som föraktar folkrätten borde inte hantera polisfrågor 21.5.2011

Jussi Halla-aho är olämplig på posten som utskottsbas. Det är oacceptabelt att en man i hans ställning hatar tolerans.

Den finländska riksdagens förvaltningsutskotts ordförande Jussi Halla-aho (Sannf) hatar mänskliga rättigheter och tolerans.

Åtminstone gjorde han det år 2001. Citatet ingår en serie bloggtexter som Helsingin Sanomat har lyckats gräva fram ur något internetarkiv och som tidningen gav offentlighet i går.

Halla-aho har i sin tidigare verksamhet också gett spridning åt texter enligt vilka den vita rasen intelligensmässigt är överlägsen den svarta och de svarta lever på samhällets bekostnad. I en kommentar till HS valde Halla-aho att hänvisa till begreppens förändrade innebörd.

- Med mänskliga rättigheter tänkte man tidigare på människans rätt att förverkliga sig själv och rätten att leva sitt liv utan inblandning, men numera avses närmast en befolkningsgrupps rätt till en annan befolkningsgrupps pengar, säger Halla-aho.

Med sin definition blottar Halla-aho inte bara en djup okunskap om folkrätt, uttalandet visar också att han är olämplig att leda det riksdagsutskott som bär ansvaret för invandring och polisärenden.

Uttalandet bekräftar också att Sannfinländarna gjorde nationen en stor tjänst då de ifråga om Europapolitiken agerade in sig i en vrå och självmant ställde sig i opposition.

Hade Halla-aho lyckats nå fram till en ministerpost hade Finland hamnat i samma båt som Slovakien. Fråga den ungerska minoriteten vad den anser om högerpopulisterna i slovakiska regeringen och du lär få ett svavelosande svar.

Samhällsfenomen som främlingsfientlighet har en tendens att komma i vågor. Den var stark i Europa under 1930-talet jämte 1970-talet och nu verkar vi stå där igen, med dyn upp till stövelskaften.

I dag har främlingsfientliga partier representation i hälften av EU-ländernas parlament, jämte Schweiz och Norge. I Italien och i Schweiz har främlingsfientliga partier lyckats få säte i regeringen, i Danmark respektive Nederländerna har sådana partier en roll som stödpartier till regeringen.

Det är något den svenska journalisten Lisa Bjurwald starkt avråder ifrån. Bjurwald, intervjuad i Hufvudstadsbladet (15.5), anser att främlingsfientliga partier borde hållas bort från allt vad inflytande och makt heter.

Hon varnar för att retoriken smittar och att alla seriösa partier därför borde fås samman i ett gemensamt förbund mot xenofobin. Enligt Bjurwald faller populistiska partier inte längre sönder efter att de har fått makt, så som fallet var med Landsbygdspartiet i Finland och Ny demokrati i Sverige.

Bjurwalds budskap är viktigt. Men vad göra då de flesta tunga opinionsbildare i vårt land slår dövörat till det som sker?

Sannolikt är det nerifrån folkdjupen attitydförändringen borde komma. De sociala medierna ska inte bara gagna mörka krafter i samhället, tiden är nu inne för kraftiga folkliga manifestationer för humana och hållbara etiska värden i vårt samhälle.

Ett folkligt Facebook-krav på Jussi Halla-ahos snara avgång från ordförandeposten i förvaltningsutskottet vore en bra öppning.

Kenneth Myntti