keskiviikko 18. toukokuuta 2011

Suomenmaa: Lapsellista sensuurihenkeä

Suomenmaa, pääkirjoitus: Lapsellista sensuurihenkeä 18.5.2011

Kansanedustaja James Hirvisaaren (ps.) puoliso Merja Hirvisaari on kannellut Julkisen Sanan neuvostoon median suhtautumisesta perussuomalaisiin. Hirvisaaren mielestä tiedotusvälineet yrittivät vaalien alla muokata kansalaisten mielipiteitä perussuomalaisia vastaan. Erityisen törkeänä esimerkkinä hän pitää persu-sanaa, jota hänen mukaansa käytettiin ”halventavana, pilkkaavana ja valheellisena mitätöinnin työkaluna”

Toinen soinilainen kansanedustaja, Jussi Halla-aho, on puolestaan pannut Aamulehden boikottiin, koska lehti on julkaissut hänestä valokuvan, joka ei miellytä miestä. Toimitukset ovat ymmällään, sillä kuva on aivan tavanomainen lehtikuva.

Kun aika kuluu, esiin tulee näköjään monenlaista, mikä kertoo vaalivoittajien täydellisestä poliittisesta kokemattomuudesta.

Ensimmäinen opetus on, että median kanssa on toivotonta lähteä miekkailemaan. Rouva Hirvisaaren väitteitä on mahdoton todentaa. Päin vastoin, vähintään yhtä hyvin voidaan väittää, että Timo Soinin ympärillä pyörinyt julkisuus nosti puoluetta tolkuttomasti. Ilman sitä puolueen vaalivoitto olisi jäänyt paljon pienemmäksi.

”Persu”-nimityksen käytössäkään ei kyse ole pahantahtoisesta nimittelystä, jolla haluttaisiin erityisesti viitata takalistoon. Perussuomalaiset -sana on yksinkertaisesti vain liian pitkä. Se on liian pitkä sanottavaksi ja se on liian pitkä otsikoihin. Se on myös liian pitkä kansalaisten suuhun.

”Persu”-nimitystä ei ole sitä paitsi tarvinnut erikseen keksiä. Se on syntynyt itsestään.

Rouva Hirvisaaren kantelu on tyhjänpäiväinen, sensuurihenkinen ja aivan tarpeetonta tuhlausta. Jos joku tulos siitä on, niin ainakin se, että nimitys ”persu” on nyt virallistettu.

Yhtä erikoinen on ollut Halla-ahon reaktio tavanomaisen lehtikuvan julkaisuun. Hän on ilmoittanut, ettei anna lehdelle mitään lausuntoja kuvan julkaisun takia. Kansanedustajan käytös on lapsellista sensuurihalua pahimpien diktatuurimaiden tapaan.

________________________________________________

Journalisti-lehti: Pekka Vehviläinen: Takaikkuna: Valokuvan taikaa

Maahanmuutto- ja kuvajournalismikriittinen kansanedustaja pillastui Aamulehden hänes­tä julkaisemista kuvista. Ensimmäinen niistä on maailman tavallisin uutiskuva ohi kiirehtivästä miehestä, joskin tyypin naama taisi vaalentua kuvankäsittelyssä lähes puhki. Toisessa kuvassa kohde poseeraa villapaidassa suoraan kameralle. Vika on siinä, et­tä kohteesta julkaistaan kuva villapaidassa.

Tällainen kotitarvekriitikko saa kiukutella medialle niin paljon kuin suomalaisen sivarin rohkeus sallii. Mutta eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajaksi valitun tulisi ajatella asian toistakin puolta. Millaista hallintotapaa edustaa toimitusten boikotointi ja yleisön tiedonsaannin rajoittaminen? Vielä on näet niitäkin, jotka eivät kaiken maailman blogeja lue.