perjantai 20. toukokuuta 2011

Uusi Suomi: Poliisi: ”Halla-aholla puurot ja vellit sekaisin”

Uusi Suomi: Poliisi: ”Halla-aholla puurot ja vellit sekaisin” 20.5.2011

Poliisihallituksen ylitarkastaja Konsta Korhonen harmittelee tapaa, jolla kansanedustaja Jussi Halla-aho (ps.) esittelee blogikirjoituksessaan poliisin rikostilastoja. Tuossa kirjoituksessa Halla-aho kertoo selvittäneensä poliisihallituksesta tietoja bussinkuljettajiin kohdistuneista väkivaltarikoksista.

Poliisiasioitakin käsittelevän eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtaja Halla-aho kirjoittaa muun muassa, että vuonna 2009 pahoinpitelyn tai lievän pahoinpitelyn uhriksi joutui 78 maahanmuuttajataustaista bussinkuljettajaa, ja että vuonna 2010 määrä oli noin 50.

- Tässä on tainnut mennä puurot ja vellit vähän sekaisin. Kävimme kansanedustajan (Halla-aho) kanssa puhelimessa läpi Helsingin rikostilastoja. Nämä luvut kertovat vain ne tapaukset, joiden asianomistajana on ollut ulkomaalaistaustainen bussinkuljettaja. Se ei välttämättä tarkoita sitä, että he olisivat joutuneet pahoinpitelyn uhriksi työtehtäviensä aikana, ylitarkastaja Korhonen sanoo Uudelle Suomelle.

Kyseiset ulkomaalaistaustaiset bussinkuljettajat ovat siis voineet joutua pahoinpitelyn uhriksi missä hyvänsä tilanteessa minä tahansa kellonaikana. Luvuissa varsinaisesti ei ole Korhosen mielestä mitään virhettä. Ne eivät vain kuvaa sitä, mitä Halla-aho pyrkii niillä selittämään.

- Pitää kysyä, kuvastavatko nuo luvut yhtään mitään tuolla tapaa esitettynä. Harmi, että ne tulivat näin esille, Korhonen pohtii.

Blogissaan Halla-aho nostaa esiin myös, että maahanmuuttajataustaisista bussinkuljettajista tehdään vuosittain 5-6 rikosilmoitusta.

- Tämä on kurantti fakta. Kävin läpi nuo kaikki rikosilmoitukset. Niissä lähes kaikissa tapauksissa bussinkuljettaja on poistanut asianomistajan autosta tämän mielestä liiallisin voimakeinoin.

- Tässäkin on hieman mennyt ruispuuro ja ohrapuuro sekaisin, kun poliisin tilastoista käy ilmi vain poliisille tulleet rikosilmoitukset, mutta ei esitutkintaan edenneet tai oikeudessa ratkenneet tapaukset, Korhonen toteaa.

Poliisihallituksen ylitarkastajan mukaan vastaavanlaisia rikosilmoituksia tehdään kaikista bussinkuljettajista, eikä maahanmuuttajataustaiset kuljettajat muodosta merkittävää tilastollista eroa.

- Kurkkasin nekin luvut, eikä näissä ole poikkeamaa. Vääryyttä kärsineen mielestä häntä on esimerkiksi tönitty liian kovaa, ja se herättää samalla tavalla ärtymystä oli bussinkuljettaja maahanmuuttajataustainen tai ei, Korhonen kertoo.

Halla-aho on suivaantunut siitä, kuinka julkisuudessa maahanmuuttajataustaisiin bussinkuljettajiin kohdistuneet väkivaltarikokset on tulkittu johtuvan alati lisääntyvästä rasismista. Rasismin kasvu puolestaan on nähty perussuomalaisten vaalivoiton seurauksena. Korhosen esittämät tilastot eivät erityisesti puolusta tätäkään väitettä.

Korhosen mukaan maahanmuuttajataustaisiin bussinkuljettajiin kohdistuneet pahoinpitelyt ovat pahoinpitelyrikosten joukossa "marginaalin, marginaalin, marginaali", eikä niistä voi tehdä yleisiä johtopäätelmiä.

- Helsingissä tehtiin viime vuonna noin 6 500 eri asteista pahoinpitelyrikosta. Niistä vain muutama kymmen on kohdistunut maahanmuuttajataustaisiin bussinkuljettajiin.