maanantai 30. toukokuuta 2011

Iltalehti: Halla-aho puolustaa Hakkaraista

Iltalehti: Halla-aho puolustaa Hakkaraista 30.5.2011
YLE: Halla-aho: Jussi Halla-aho ja Jani Toivola väittelivät rasismista 1.6.2011

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho puolusti puoluetoveriaan Ylen haastattelussa.

Teuvo Hakkarainen sai viime viikolla huomautuksen perussuomalaisten eduskuntaryhmältä Jämsän seutu -lehdelle esittämiensä kommenttien johdosta.

- Helsingissä on neekeriukkoja torien kulmat täynnä tyhjän panttina. Töihin ne pitää panna, Hakkarainen sanoi.

Radio 1:n Ykkösaamussa vieraillut perussuomalaisten kansanedustaja, eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi, että huomautus oli paikallaan. Hän kuitenkin myös puolusti Hakkaraisen näkemyksiä.

Halla-ahon mielestä media teki "tikusta asiaa" tarttuessaan Hakkaraisen sanavalintoihin. Hänen mielestään kohu olisi jäänyt syntymättä, jos Hakkarainen olisi puhunut neutraalimmin itse asiasta, turvapaikkajärjestelmän väärinkäytöstä.

Halla-ahon mielestä kyseessä oli "tosiasia", jonka Hakkarainen esitti sopimattomalla tavalla.

"Suosiminen syrjii"

Halla-aho puolusti myös paljon kritiikkiä saanutta perussuomalaisten rasismin vastaista julistusta, jonka mukaan myös vähemmistöjen suosiminen on tuomittavaa.

- Suosiminen tarkoittaa kääntäen aina jonkun toisen ihmisen syrjimistä hänen taustansa perusteella, Halla-aho sanoi.

Hänen mukaansa julistusta on ylitulkittu, kun sen on katsottu koskevan myös esimerkiksi vammaisten tai vähävaraisten kohtelua yhteiskunnassa.

- Maahanmuuttajia ei voi rinnastaa esimerkiksi vammaisiin. He eivät tarvitse erityiskohtelua. Riittää se, että tuomitaan ja kielletään ja estetään syrjintä.

Toivola pettyi

Studiossa Halla-ahon kanssa istunut vihreiden Jani Toivola toivoi perussuomalaisilta selkeämpää irtiottoa rasismista. Hän sanoi olevansa pettynyt siihen, että puolue ryhtyikin tekemään oppositiopolitiikkaa julkaisemalla kiistanalaisen julistuksensa.

- Se mielestäni jättää ulkopuolelle ne ihmiset, joita tämä on loukannut.

Halla-aho kiisti politikoinnin.

- Tämä julistus on sisällöltään täysin vilpitön. Nämä ovat ne arvot, joita minä ja perussuomalaiset kannatamme.

Lähde: Yle (Radio 1:n Ykkösaamu kuunneltavissa Yle Areenassa)

______________________________________

Verkkouutiset: Halla-aho: Hakkaraisen lausuma oli totuudenmukainen

Eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps) puolusti puoluetoverinsa, kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen maahanmuuttonäkemyksiä Ylen radion Ykkösaamussa maanantaina.

- Kyllä minä nyt sanoisin, että media tässä nyt teki tikusta asian siinä mielessä, että se varsinainen pointti, joka Hakkaraisella oli, liittyi turvapaikkajärjestelmän väärinkäyttöön.

- Jos hän olisi laittanut siihen neutraalimman sanan tilalle, niin mitään kohua ei olisi tullut, Jussi Halla-aho sanoi radio-ohjelmassa.

Kohu syntyi Jämsän seudun uutisesta, jonka mukaan Teuvo Hakkarainen oli haastattelussa sanonut, että "Helsingissä on neekeriukkoja torien kulmat täynnä tyhjän panttina".

Vaikka siitä on ollut epäselvyyttä, käyttikö Hakkarainen haastattelussa toistamiseen julkisesti "neekeriukko" -sanaa, perussuomalaisten eduskuntaryhmä päätti antaa viime keskiviikkona Hakkaraiselle huomautuksen hänen puheistaan.

Jussi Halla-ahon mielestä huomautus oli paikallaan, mutta siinä oli hänen mukaansa enemmänkin kyse "nykyään sopimattoman" sanan käytöstä.

"Rautatieasemalla hengailee maahanmuuttajia"

Ykkösaamussa samaan aikaan vieraana ollut vihreiden kansanedustaja Jani Toivola kommentoi Halla-ahon käsitystä toteamalla, että Hakkaraisen kommenteissa oli myös "selkeä yleistämisviittaus".

- Minä en usko, että se liittyi pelkkään terminologiaan, vaan jonkun ihmisryhmän leimaaminen tietynlaiseen käyttäytymiseen automaattisesti luoden mielikuvia, jotka eivät perustu faktoihin, Toivola kommentoi.

Halla-aho vastasi Toivolalle, ettei Hakkarainen tarkoittanut sanomisellaan sitä, että "kaikki maahanmuuttajat esimerkiksi Afrikasta hengailisivat rautatieasemalla tekemättä työtä".

- Mutta tosiasia on, että siellä hengailee suuri määrä maahanmuuttajia, joilla ei ilmeisestikään kauhean paljon järkevää tekemistä ole, että kyllähän tämä siinä mielessä on aivan totuudenmukainen lausuma, jonka hän esitti, Halla-aho vastasi Toivolalle.

- Tosin sopimattomalla tavalla, Halla-aho lisäsi.

"Suosiminen tarkoittaa syrjimistä"

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä julkaisi viime keskiviikkona Jussi Halla-ahon laatiman rasismin vastaisen julkilausuman. Kannanottoa on kritisoitu siitä, että se tuomitsee paitsi syrjinnän, myös vähemmistöasemaan perustuvan suosimisen.

"Tuomitsemme kaiken etniseen taustaan, kieleen, kulttuuriin, uskontoon tai vastaavaan seikkaan perustuvan syrjinnän tai suosimisen työmarkkinoilla, koulutuksessa ja muissa yhteyksissä", julkilausumassa sanotaan.

- Tämä nykyinen niin sanottu tasa-arvo, jota yhteiskunnassa ajetaan, ei todellisuudessa ole ihmisten yhdenvertaista kohtelua, vaan se perustuu kiintiöajatteluun ja toisin sanoen ihmisten, yksilöiden suosimiseen heidän edustamansa viiteryhmän perusteella.

- Ja suosiminen tarkoittaa kääntäen aina jonkun toisen ihmisen syrjimistä hänen taustansa perusteella, Halla-aho perusteli Ykkösaamussa rasismin vastaisen julkilausuman sanamuotoja.

- Nämä ovat ne arvot, joita minä ja perussuomalaiset kannatamme: kaikkien yksilöiden absoluuttisen tasa-arvoista kohtelua, siis poislukien tietenkin tapaukset, joissa erityiskohtelu perustuu joihinkin fyysisiin rajoitteisiin, kuten vammaisuuteen, Halla-aho jatkoi.

Hänen mielestään väitteissä siitä, että julkilausuma tarkoittaisi esimerkiksi vähävaraisten suosimisen vastustamista, mennään "naurettavuuksiin tulkinnan kanssa".

- Pointti ei ole se, ettei vähävaraisia saisi tukea yhteiskunnan varoin enemmän kuin hyvätuloisia. Pointti on se että kaikista etnisistä ryhmistä tulevia vähävaraisia pitää tukea samalla tavalla, Halla-aho sanoi.
______________________________________

YLE: Halla-aho: Jussi Halla-aho ja Jani Toivola väittelivät rasismista

Kansanedustajat Jussi Halla-aho (ps.) ja Jani Toivola (vihr.) keskustelivat Yle Radio 1:n Ykkösaamussa rasismista ja syrjinnästä. Perussuomalaiset julkistivat toukokuun lopussa rasismin ja syrjinnän vastaisen julkilausuman, joka sekin on herättänyt keskustelua.

Julkilausuman laatinut eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho perustelee julkilausumaa sillä, että hänen mukaansa perussuomalaisiin on kohdistunut jo pidemmän aikaa painetta rasismin ja muukalaisvihan tuomitsemiseksi. Toisaalta Halla-aho huomauttaa, että ns. positiivinen syrjintä saattaa pahimmillaan vain lisätä rasismia.

Jani Toivola oli toivonut ennen perussuomalaisten julkilausuman julkistamista, että puolue tekisi selvän pesäeron rasismiin ja syrjintään. Toivola muistuttaa, että kyseessä eivät ole vain yhden ihmisen puheet, vaan kyse on laajemmasta ilmiöstä, joka koskettaa lukuisia ihmisiä.