tiistai 24. toukokuuta 2011

HS: Viisumipakon poisto toisi turistiryntäyksen Venäjältä

Helsingin Sanomat: Viisumipakon poisto toisi turistiryntäyksen Venäjältä 24.5.2011

Liikenne Suomen itärajalla kaksinkertaistuu 15 miljoonaan ylittäjään vuodessa, matkustamisen kynnys alenee ja raja-asemat vaativat perusteellista korjausta. Näin käy tullin, rajavartioston ja poliisin raportin mukaan itärajalla, jos Venäjän ja EU:n havittelema viisumittomuus toteutuu.

Viisumipakon poistuminen toisi Suomeen väkeä, jolla ei aiemmin ole ollut siihen mahdollisuutta. Kaakkois-Suomen rajavartioston komentajan Pasi Kostamovaaran mukaan tätä nykyä suurin osa venäläisistä matkustajista kuuluu tulojensa perusteella parhaiten voivaan kolmannekseen. Lähtökynnys muilla alentuisi, jos halvimmillaan noin 50 euron hintaista viisumia ei tarvitsisi hankkia.

Riskinä viisumipakon poistumiselle on, että rajan yli pääsee ihmisiä, jotka aiemmin olisivat jääneet vaille viisumia. Pohjois-Karjalan poliisilaitoksen päällikkö Kai Markkula ei kuitenkaan halua lähteä pelottelemaan ketään riskillä.

"Ammattimainen rikollisuus ei tällä hetkelläkään rajoja tunne, joten viisumivapaus ei mahda siihen kovin paljon vaikuttaa."

Matkustuksen kaksinkertaistuminen saisi myös kaakkoisrajan nykyiset ruuhkat kalpenemaan. Toivoa sujuvuudesta antavat automaattiset passintarkastuslaitteet, joita on kokeiltu Vaalimaalla.

Viisumittomuuden tiellä on vielä useita esteitä eikä sille ole asetettu aikataulua. Venäjältä vaaditaan muun muassa siirtymistä biometrisiin passeihin ja rekisteröitymisen käytäntöjen keventämistä.