sunnuntai 29. toukokuuta 2011

Iltalehti: Halla-Aho sai uhkaustekstarin: "Varo, kun liikut kaupungilla"

Iltalehti: Halla-Aho sai uhkaustekstarin: "Varo, kun liikut kaupungilla" 29.5.2011

Kansanedustaja Jussi Halla-Aho (ps) sai perjantai-iltana uhkaavan viestin matkapuhelimeensa.

"Varo kun liikut kaupungilla, onnettomuuksia sattuu nykyään niin helposti, etenkin iltaisin ja öisin. OsoiteXXX, eikö?"

Uhkailija tiesi Eirassa asuvan Jussi Halla-Ahon kotiosoitteen.

- Eihän se mukavalta tuntunut. Maanantaina menen poliisille tekemään tästä ilmoituksen, Halla-Aho kommentoi.

Hän on saanut aikaisemmin uhkauksia lähinnä verkon kautta.

- Tämä oli ensimmäinen kerta, kun puhelimeen tuli uhkausviesti.

- Suomessa ei onneksi ole poliittisen väkivallan kulttuuria. Olisin silti odottanut, että tämä perussuomalaisten ympärillä vellova kohu olisi vaalien jälkeen laantunut. Valitettavasti tilanne ei näytä rauhoittuvan, kansanedustaja miettii.

"Yössä ei kannata hortoilla"

Eduskunnan turvallisuusyksikkö on kehottanut kansanedustajia välttämään yksin liikkumista pääkaupunkiseudulla ja käyttämään taksia kotimatkoillaan.

Asiasta uutisoineen Keskisuomalaisen mukaan suosituksen taustalla on uhkailu, joka on viime aikoina kohdistunut ainakin perussuomalaisten kansanedustajiin. Eduskunnan turvallisuuspäällikkö Jukka Savola kuitenkin sanoo Iltalehdelle, ettei neuvoon liittyisi mitään poikkeuksellista.

-Olen kertonut uusille edustajille perehdyttämiskoulutuksessa, että kun edustaja hoitaa tointaan ja on iltatilaisuus, niin silloin ajetaan taksilla kotiin turvallisuussyistä. Kyseessä on vanha käytäntö, joka on vain toistettu uusille edustajille. On suositeltavaa, että ajetaan taksilla eikä hortoilla kaupungin yössä, Savola sanoo Iltalehdelle.

STT:n mukaan kansanedustajat ovat saaneet aiempaa enemmän vihakirjeitä ja tappouhkauksia tällä ja viime vaalikaudella.

-Asiaan vaikuttaa paljon se, mitä eduskunnassa käsitellään. Esimerkiksi homolaki ja ydinvoimakysymykset kuumensivat tunteita, mutta sitten tilanne taas normalisoitui.

Savola myöntää, että myös vaalit aiheuttivat "pienen puuskahduksen".

-En kuitenkaan lähtisi vertaamaan viime vuosia esimerkiksi 1990-luvun lamaan, jolloin käytiin todella kuumana.


Uhkailua ja väkivaltaa

* Vaalien jälkeen tappouhkauksia ovat saaneet kansanedustajista ainakin perussuomalaisten Olli Immonen, Jussi Halla-aho ja Teuvo Hakkarainen. Poliisi selvittää tapauksia.
* Eduskuntavaalien alla tunteet kuohahtivat pintaan muun muassa Oulussa, jossa joukko äärijärjestöön kuuluvia nuoria miehiä otti yhteen poliisin kanssa kokoomuksen vaalikojulla.
* Lahtelainen kokoomusehdokas Ilkka Viljanen kertoi, että hänen vaalimökkiinsä iskettiin kiinni puukko.
* Uhkaaja sanoi torniolaiselle kokoomuksen ehdokkaalle Paula Aikio-Tallgrenille hakevansa kiväärin ja ampuvansa tämän.
* Myös Jussi Halla-aho kertoi kokeneensa vaalien alla uhkailua. "Vaalikojulla on käynyt muutama suunsoittaja uhomassa ja uhkailemassa. Enimmäkseen painostus on näkynyt vaalimainosten tuhoamisena", hän sanoi.
* Marja Tiura (kok) kertoi joutuneensa vaalikampanjan aikaan hyökkäyksen kohteeksi Tampereen yliopistolla. Lehtitietojen mukaan tuntematon mies kävi kiinni Tiuraan, jolloin kansanedustaja joutui pakenemaan tilanteesta juosten.