maanantai 23. toukokuuta 2011

Svenska YLE: Vems är ansvaret för de romska barnen?

Svenska YLE: Vems är ansvaret för de romska barnen? 23.5.2011
Svenska YLE: Hjälparbetare oroar sig för bulgarernas barn 22.5.2011

Bland de romer som kommer till Helsingfors från Bulgarien och Rumänien finns också många barn. Ingen har direkt ansvar för deras sociala situation.

Romerna fortsätter att skaffa sig pengar där de kan och irritationen i Helsingfors tar sig allt oftare våldsamma uttryck.

Hur ska man då hjälpa barnen?

Familjerna bor i bilar, de lever större delen av dygnet på gatan och de har inte mycket pengar till mat. Vad borde göras, specifikt med tanker på barnfamiljerna?

- Mannerheims barnskyddsförbund har undertecknat en vädjan om att barn som befinner sig i Finland ska omfattas av de barnskyddslagar som de barn som är finska medborgare, säger generalsekreterare Mirjam Kalland vid Mannerheims barnskyddsförbund.

- Vi har också flyktingbarn som kommer ensamma till Finland och som förvaras på förläggningar där de inte har möjlighet att gå i skola. Barn försvinner och försvinnandena utreds inte ordentlig, säger Kalland.

- Vi står inför en situation där gränserna inte mera är gränser och vi måste lära oss att hantera människor som rör sig inom våra gränser på ett ansvarsfullt sätt.

Kalland säger att det inge kan göras ad hoq. Den ena dagen gör vi si och den andra dagen gör vi så. Det måste fattas beslut både på europeisk och nationell nivå.

Komplicerad fråga

Frågan är mycket komplicerad, konstaterar Kalland.

- På europeisk nivå är det lite märkligt att man inte kan ta i tu med problemet och tillsammans med de länder därifrån romerna kommer fundera på hur man kan lösa det. Men också se till situationen i de länder därifrån de kommer.

- Inom Finland kan det inte vara den enskilda kommunens sak att lösa problematiken och inte heller att finansiera den, säger Kalland.

Enligt Kalland borde man skapa en finansieringsmodell där nationen som helhet tar ansvar för den här typen av situationer oberoende av till vilken kommun romerna kommer.

__________________________________________

Svenska YLE: Hjälparbetare oroar sig för bulgarernas barn

De bulgariska kringresande familjernas situation oroar hjälparbetarna vid Diakonissanstalten. För tillfället befinner sig ett tjugotal minderåriga barn med sina familjer i Helsingfors.

De barn som stannat hemma i Rumänien måste klara sig utan sina föräldrar och barnen som reser tillsamans med sina familjer runtom i Europa övernattar i bilar. Ingen har riktigt tid för dem, säger Vesalainen.

Bulgaren Georgi Petrov och hans familj arbetar som flaskinsamlare. Petrov planerar att stanna några månader, men när nätterna bli kallare är det dags att dra vidare till något annat land. Familjerna är väldigt tacksamma över dagcentret Hirundo som drivs av Diaknossanstalten.

Vesalainen säger att det är svårt att hjälpa barnen: Det är en obehaglig situation både för barnen och föräldrarna ifall barnen omhändertas, säger Marjatta Vesalainen.