perjantai 27. maaliskuuta 2009

HS: Rasismin ja väkivallan torjunta saamassa pääpainon nettivihjeissä


Helsingin Sanomat:
Rasismin ja väkivallan torjunta saamassa pääpainon nettivihjeissä
27.3.2009

YLE Uutiset:
Poliisi yrittää kitkeä rasistiset herjaukset netistä vihjejärjestelmällä
28.3.2009

Aamulehti/STT:
Rasistiset herjaukset mukaan nettivihjepalveluun
28.3.2009

MTV3:
Poliisi haluaa kitkeä nettirasismia
28.3.2009

Mediaseuranta:
Poliisille tulossa uusi vihjejärjestelmä verkkoon
1.2.2009

Mediaseuranta:
Netin ilmiantopalvelu tulossa Suomeenkin
18.11.2008


Sisäministeriössä suunnitellaan, että poliisin tuleva nettivihjejärjestelmä keskittyisi väkivallantekojen ja niillä uhkailun lisäksi rasististen kirjoitusten kitkemiseen. Osa nettirikollisuudesta on jäämässä palvelun ulkopuolelle, jotta poliisille jää riittävästi aikaa käydä vihjeet läpi.

"Lähdemme aluksi liikkeelle vain muutamalla teemalla, joita voidaan muuttaa tai laajentaa myöhemmin", sanoo sisäministeriön ylikomisario Seppo Ruotsalainen, joka johtaa vihjetyöryhmää.

Ruotsalaisen mukaan nettirasismilla tarkoitetaan sellaisia kirjoituksia, jotka täyttävät rikoslain tunnusmerkit kansanryhmää vastaan kiihottamisesta, uskonrauhan rikkomisesta ja kunnianloukkauksesta.

Nettivihjepalvelun suunnittelu alkoi Jokelan ja Kauhajoen kouluammuskelujen jälkeen. Niissä ampujat lähettivät ennen tekojaan nettiin videoita ja viestejä aikeistaan.

Nettirasismia varten poliisilta on pyytänyt vihjejärjestelmää vähemmistövaltuutettu, joka kertoo saavansa jatkuvasti ilmoituksia herjaavista kirjoituksista.

Vihjepalvelun on määrä tulla käyttöön loppuvuodesta. Sen jälkeen rikosvihjeen voi lähettää lomakkeella, joka löytyy poliisin nettisivuilta.

Lisäksi useiden suosittujen keskustelupalstojen uskotaan ottavan sivuilleen linkin poliisin vihjepalveluun.

Vihjeitä voivat lähettää niin tavalliset netin käyttäjät kuin nettisivujen ylläpitäjät. Vihjeen voi antaa halutessaan nimettömästi.