Yle: Väitös: Tyttö on timantti, jota pitää suojella ‒ maine on tärkeä somalitytölle 3.8.2015
Koko somalikulttuurin, islamin ja arvojen tilaa peilataan somalityttöjen käytöksen kautta. Muun muassa tästä syystä somalityttöjen maineella on yhteisölle suuri merkitys myös Suomessa.
Somalitytön maine rakentuu pukeutumisesta, liikkumisesta ja käyttäytymisestä. Se, että oma maine pysyy yhteisön arvojen mukaan hyvänä, on erittäin tärkeää myös tytöille ja naisille itselleen.
Suomessa asuvien somalityttöjen odotetaan esimerkiksi viettävän vapaa-aikaansa pääosin kotona toisin kuin poikien. Kaupungilla ei saa huidella päämäärättömästi tai liian myöhään.
‒ Se, että ajanvieton tulkittiin olevan toistuvaa päämäärätöntä oleskelua tai tapahtuvan liian myöhään, sopimattomissa paikoissa tai sopimattomassa seurassa, oli vahingoksi tytön maineelle, Suomen somalien mainekäsityksiä tutkinut Anu Isotalo sanoo.
Isotalon mukaan koko somalikulttuurin tilaa arvioidaan somalityttöjen käytöksen kautta. Tytölle sopivan ja sopimattoman käytöksen raja kuitenkin vaihtelee myös perhekohtaisesti.
– Haastatteluissa siveys yhdistettiin omanarvontuntoon, vastuuntuntoon ja itsekontrolliin. Näiden tulkintojen taustalla vaikuttaa islamiin ja somalikulttuuriin liittyvä esiaviollisen neitsyyden ideaali, Isotalo jatkaa.
Maine särkyy pienestä
Somalityttöjen maine vahingoittuu herkästi. Isotalon haastateltavat kuvasivat tyttöjen maineen haurautta monin erilaisin kielikuvin.
Tyttöjä verrataan timantteihin, helposti tahrautuvaan vaaleaan kankaaseen ja jopa tomaattiin.
‒ Tyttö oli kuin tomaatti, joka ei voi kieriä ja pyöriä joka paikassa ilman kolhuja. Tytön kunniallisuuden merkitystä perheelle kuvattiin myös vertaamalla tyttöä arvokkaaseen timanttiin, jota haluttiin suojella ja varjella, Isotalo sanoo.
Suomalaistua voi hyvin tai huonosti
Somalityttöjen suomalaistumiseen suhtaudutaan myönteisesti, kunhan se tarkoittaa osallistumista suomalaiseen yhteiskuntaan islamia ja somalikulttuuria unohtamatta.
Kielteisenä suomalaistumisena pidettiin suomalaistytöille mahdollisten käytöstapojen omaksumista pukeutumisen, vapaa-ajanvieton, alkoholinkäytön sekä sukupuolten välisten fyysisten suhteiden osalta.
‒ Kielteiseksi suomalaistumiseksi tulkittu muutos tyttöjen käyttäytymisessä uhkasi kulttuurista jatkuvuutta ja tärkeiden arvojen välittymistä seuraaville sukupolville, isotalo sanoo
Filosofian maisteri Anu Isotalon väitöstutkimus pohjautuu turkulaisten somalityttöjen ja -naisten haastatteluihin vuosina 2003-2006. Väitös tarkastetaan Turun yliopistossa perjantaina.