Helsingin Sanomat: Ulkomaalainen mansikanpoimija maksaa paljon veroja 19.7.2014
Aurinko porottaa eikä ilmaa viilennä edes tuulenvire. Virolainen Keidi Vaikma, 23, riisuu vaaleanpunaisen hupparinsa ja jatkaa mansikoiden keräämistä Koivistoisen tilalla. Pelto on vain pienen ajomatkan päässä Lahden keskustasta.
Vaikma uurastaa suomalaisella mansikkapellolla kuudetta kesää tienatakseen rahaa matkustamiseen. "Täällä on helpompi tienata rahaa kuin Virossa", Vaikma sanoo.
Samaa mieltä on Gerle Trifanov, 20. "Töitä ei ole vaikea löytää Virossa, mutta palkka on huonompi kuin Suomessa", hän sanoo.
Vaikma aikoo ahertaa Koivistoisen tilalla kaksi kuukautta. Hän arvelee tienaavansa 2 000–2 500 euroa verojen jälkeen.
Kolmatta kesää mansikoita poimiva Trifanov olettaa kuukaudessa tienaavansa noin 1 000 euroa.
Poimijoiden on nyt oltava nopeita, jos he aikovat tienata hyvin. Sesonki on juuri alkanut, ja se kestää kaksi kolme viikkoa.
Sesonkiaikana kerääjät voivat itse vaikuttaa tulojensa määrään, sillä palkkaa maksetaan 0,98 euroa jokaiselta kerätyltä kilolta.
Suomen verottaja pidättää ulkomaalaisten poimijoiden tuloista veroa noin kolmanneksen.
Keskimääräinen mansikanpoimija kerää 80–90 kiloa marjoja päivässä. Nopeimmat keräävät päivässä yli sata kiloa.
Kun marjoja on vähemmän, kerääjät saavat tuntipalkkaa. Opiskelijan työehtosopimuksen mukainen tuntipalkka on 5,71 euroa.
Ulkomaalainen saa tienata Suomessa verottomasti 17 euroa päivässä, mutta sen yli menevistä tuloista verottaja nappaa 35 prosenttia lähdeveroa.
Ulkomaalaiset kausityöläiset voivat keventää verotustaan pyytämällä verotoimistosta verokortin, jossa sanotaan, että heidän veroprosenttinsa nousee asteittain tulojen mukaan.
Verohallinnosta kerrotaan, että vain harva Suomeen töihin tuleva ulkomaalainen tietää tätä.
Poimijat voivat jälkikäteen saada veronpalautusta Suomesta, jos täyttävät suomalaisen veroilmoituksen vuoden lopulla.
Kello ei ole lyönyt vielä aamukymmentäkään, mutta mansikanpoimijoiden työpäivä Lahdessa on jo yli puolenvälin. Työt aloitetaan aikaisin aamulla, koska silloin on viileämpää.
Mansikat on saatava pian keräämisen jälkeen tukkuihin, jotta ne ehtivät mahdollisimman nopeasti kauppoihin ja kuluttajien ruokapöytiin.
Vaikman ja Trifanovin työpaikka, Koivistoisen tila, on Suomen suurin mansikkatila.
Vesa Koivistoinen viljelee mansikkaa Lahdessa, Klaukkalassa ja Vantaan Koivukylässä. Yhteensä mansikkapeltoja on 96 hehtaaria.
Keskiviikkona Koivistoisen pelloilla ahersi 200 virolaista ja 50 ukrainalaista poimijaa. Aurinkoinen sää on vauhdittanut mansikoiden kypsymistä, joten torstaina pellolle tulee 50 virolaista lisää.
Koivistoisen tila järjestää poimijoille majoituksen. Hinta on kaksi euroa yö. Lisäksi tila järjestää matkat asunnolta pellolle ja takaisin.
Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton arvioiden mukaan Suomen mansikkapelloilla työskentelee tänä kesänä lähes 10 000 ulkomaalaista ja 5 000–7 000 suomalaista työntekijää.
Eniten poimijoita tulee Ukrainasta. Ulkoministeriön mukaan noin 7 000 ukrainalaiselle on myönnetty maatiloilla työskentelyyn oikeuttava kausityöviisumi.
Kaikki Koivistoisen tilan poimijat ovat ulkomaalaisia, sillä suomalaisten nuorten mielestä työ mansikkapellolla on liian raskasta, Vesa Koivistoinen sanoo.
Toisinaan joku suomalainen nuori käy kokeilemassa mansikoiden keräämistä. "Kukaan ei ole ollut kahta päivää pidempään", Koivistoinen toteaa.
Valtaosa tilan poimijoista on kuullut työstä sukulaisiltaan tai ystäviltään, mutta tila mainostaa kesätyöpaikkoja myös Tarton yliopiston ilmoitustaululla.
Tienaamansa rahat Trifanov aikoo käyttää elämiseen.
Hän opiskelee lakia Tarton yliopistossa ja toivoo voivansa keskittyä pelkästään opintoihin ensi lukuvuonna.
Vaikmalle tämä kesä saattaa olla viimeinen kesä mansikanpoimijana. "Säästän rahaa matkustaakseni Australiaan. Aion viettää siellä ainakin pari vuotta", hän kertoo.