torstai 31. heinäkuuta 2014

Iltalehti: Venäläiset eivät hylkää Suomen-lomaansa - rasismi voisi muuttaa kaiken

Iltalehti: Venäläiset eivät hylkää Suomen-lomaansa - rasismi voisi muuttaa kaiken 31.7.2014

Matkailijamäärissä ei ole tapahtunut dramaattista muutosta EU:n ja Venäjän kiristyneistä väleistä ja talouspakotteista huolimatta. Tänä vuonna yllettäneen vuoden 2012 tasolle matkailijamäärissä.

- Kaksi vuotta sitten saavutusta pidettiin hyvänä, sanoo toimitusjohtaja Pasi Nurkka Tutkimus- ja analysointikeskus TAK:sta.

Myös esimerkiksi Suomen Pietarin-konsulaatti on myöntänyt viisumeja tänä vuonna lähes viime vuoden malliin.

Nekin venäläiset, jotka eivät enää tule Suomeen, jäävät kotimaahan tai menevät halvempiin maihin lähinnä heikentyneen ostovoiman, heikon ruplan, takia. Poliittinen kriisi Venäjän, Ukrainan ja EU:n välillä eivätkä Venäjään kohdistuneet talouspakotteet juuri ratkaise turismikohdetta.

Saman johtopäätöksen vetää kerimäkeläisen Hotelli Herttuan yrittäjä Visa Järvinen, joka on menettänyt venäläisasiakkaistaan kymmenisen prosenttia tämän vuoden aikana. Kun venäläisten osuus kaikista asiakkaista on vain viidennes, ei pudotus ole kuitenkaan kovin karu.

- Rupla oli heikko jo ennen tätä kriisiä ja se näkyi matkailussa.

Järvinen on kuitenkin myös kuullut muualta Itä-Suomesta hurjasta asiakaskadosta: jopa 20-30 prosenttia venäläisistä asiakkaista on kadonnut tämän vuoden aikana.

Rasismi voisi muuttaa kaiken

Todella dramaattinen muutos voisi suomalaisten matkailuyritysten asiakasmäärissä tapahtua, jos venäläisvastaisuus leimahtaisi uudelleen.

- Pitää vain toivoa, ettei puolin toisin synny sellaista, että aletaan karsastaa kansallisuuksia, kun sellaisesta on jo päästy aika paljon eroon, vaikka vähän on menty siinä ehkä takapakkia, sanoo hotelliyrittäjä Visa Järvinen.

Suomessa lomailleille venäläisille tehdyn kyselytutkimuksen mukaan he pitävät Suomea edelleen turvallisena maana ja suomalaisia luotettavina.Venäjällä tuttujen suosituksilla ja sosiaalisella medialla on suuri merkitys matkakohteen valinnassa.

Venäläisturisteilla on Itä-ja Kaakkois-Suomelle suuri vaikutus, sillä viime vuonna venäläisturistit jättivät Suomeen 1,2 miljardia euroa - siitä liki neljännes jäi rajan pinnassa olevaan Lappeenrantaan. Suurin osa rahasta kului tavaroihin, jotka turistit veivät Venäjälle.

Suomi on ollut venäläisten suosituin ulkomaankohde Ukrainan jälkeen. Viime vuonna Suomeen tehtiin Venäjältä viisi miljoonaa matkaa. Tänä vuonna pudotusta tulee arvion mukaan kuutisen prosenttia. Ukrainan lukuja ei ole tältä vuodelta saatavissa, aiemmin siellä on matkaillut kymmenen miljoonaa venäläisturistia vuosittain. Tosin jatkossa sikäläisissä tilastoissa Krim laskettaneen kuuluvaksi Venäjään, mikä jo se pudottaa lukuja.

Venäjä-kaupasta ja venäläisten matkailusta keskusteltiin keskiviikkona Savonlinnassa Saimaa Summit -seminaarissa, jonne oli kokoontunut runsaasti elinkeinoelämän asiantuntijoita.


Kuvateksti:
Itäsuomalainen hotelliyrittäjä Visa Järvinen toivoo, ettei niin sanottu ryssäviha leimahda Suomessa uudelleen, eikä Venäjällä inho suomalaisia kohtaan.