Yle: Sisäministeri Räsänen ottaisi Suomeen 300 kiintiöpakolaista lisää ensi vuonna 9.7.2014
Kunnat ovat kuluvana vuonna tarjonneet aiempia vuosia paremmin paikkoja kiintiöpakolaisille, joten hyvää asenneilmapiiriä kannattaa Päivi Räsäsen mielestä käyttää hyväksi myös ensi vuonna.
Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) haluaa Suomen ottavan lisää kiintiöpakolaisia ensi vuonna. Räsäsen mielestä kiintiöpakolaisten määrää voisi nostaa 300:lla.
Käytännössä tämä tarkoittaisi, että kiintiöpakolaisia otettaisiin sama määrä kuin tänä vuonna eli 1 050. Räsänen perustelee kantaansa kuntien myötämielisellä suhtautumisella pakolaisiiin.
– Kunnat ovat ottaneet erittäin hyvin kiintiöpakolaisia vastaan, ja myöntäneet tänä vuonna jo 1 300 paikkaa. Pystymme nyt purkamaan niitä edellisenkin vuoden jonoja. Mielestäni nyt tätä hyvää asenneilmastoa tulisi käyttää edelleen hyväksi, ja myös tulevana vuonna nostaa pakolaiskiintiön määrää, Räsänen toteaa.
Räsänen ottaisi lisäpakolaiset nimenomaan Syyriasta.
Suomen vuosittainen pakolaiskiintiö on ollut pitkään 750 ihmistä. Jyrki Kataisen hallitus (kok.) päätti kasvattaa määrää 300:lla tänä vuonna muun muassa Syyrian sodan takia.
Ihmisoikeusjärjestö Amnesty ruoski kovin sanoin Euroopan unionin siirtolaispolitiikkaa keskiviikkona julkaistussa raportissaan. Järjestö syytti Välimerellä tapahtuneista pakolaisten kuolemista unionin politiikkaa ja rajavalvontakäytäntöjä.
Amnestyn oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen katsoo EU:n keskittyneen viime vuosina rajojen sulkemiseen sen sijaan, että unioni olisi kehittänyt laillisia keinoja hakea turvaa EU-alueelta.
Italiasta EU:n oikeus- ja sisäasiainneuvoston kokouksesta tavoitettu ministeri Räsänen myöntää, että unionin siirtolaisjärjestelmä kaipaa uudistamista. Kokouksessa yhdeksi EU:n pakolaisongelman ratkaisuksi nostettiin kiintiöpakolaisten määrän kasvattaminen. Tällä hetkellä vain puolet EU:n 28 jäsenmaasta ottaa kiintiöpakolaisia.
Räsänen kertoo, että EU:n komissio on lisännyt kiintiöpakolaisten rahoitusta, joten määrän kasvattamisesta ei tulisi jäsenmaille merkittäviä kustannuksia. Räsäsen mukaan hallitus tulee tekemään päätöksiä lisäpakolaisista budjettiriihen yhteydessä.
Amnestyn Susanna Mehtonen pitää kiintiöpakolaisten määrän kasvattamista askeleena oikeaan suuntaan, mutta unionin pakolaisongelmaa sillä ei ratkaista.
– Kiintiöjärjestelmän laajentaminen on sinänsä ihan kannatettavaa, mutta yksinomaan se ei ole riittävää. Sen lisäksi Amnesty vaatii viisumikäytäntöjen vapauttamista, ja myös humanitaaristen viisumien käyttöönottoa. Lisäksi perheen yhdistämistä voitaisiin käyttää kriisitilanteissa keinona, joilla pakolaiset voisivat saada laillisesti suojaa.
Pelkästään alkuvuonna EU:hun on yrittänyt laittomasti jo 60 000 ihmistä, kun viime vuonna heitä oli kaikkiaan yli 100 000.