Yle: Thaimaalaiset palaavat marjamättäille sukulaiset mukanaan 24.7.2014
Suomalaiset marjapaikat ovat thaimaalaisille jo tuttuja. Sana marjametsien tienesteistä kantaa, joten marjanpoimintaan lähdetään sukulaisten ja tuttavien kanssa. Marjayritysten mukaan rekrytoinnit ovat menneet pääosin hyvin, mutta viime vuoden heikompi sato on saanut osan poimijoista pohtimaan riskireissua.
Ensimmäiset sata Kaskein Marjan poimijaa saapuivat sunnuntaina Kainuun Ristijärvelle Scandinavian Berryn majoitukseen. Kainuulaisen Kiantaman 450 poimijaa siirtyvät Etelä-Suomesta Kainuuseen muutaman viikon kuluttua. Poimijat harkitsevat lähtemistä edellisten vuosien kokemusten perusteella.
– Rekrytoinnin suhteen kaikki meni hyvin. Aikaisempina vuosina tulijoita on ollut moninkertaisesti. Tänä vuonna selkeästi vaikutti viime vuoden huonompi sato. Varmaan moni mietti sitä, että lähteekö ottamaan riskiä. Toisaalta se on ihan tervettä, että puntaroivat sitä riskiä hyvinkin tarkkaan, sanoo Kiantaman toimitusjohtaja Vernu Vasunta.
Hyvä sato tuo sukulaiset seuraavana vuonna
Poimijoiden joukossa on joka vuosi ensikertalaisia, mutta Vasunnan mukaan noin 80 prosenttia poimijoista on samoja kuin aikaisempina vuosina. Sana kainuulaisista marjametsistä kiirii Thaimaan kylissä.
– Vanhimmat ovat olleet mukana alusta asti, eli nyt on kahdeksas vuosi heille. Hyvin monet tuntevat toisensa entuudestaan. Ovat tuttuja sukulais- tai naapurisuhteiden kautta, kertoo Vasunta.
Kainuun Tuotteen Jari Valtanen kertoo, että heidän vajaa sata marjanpoimijaa aloittavat työskentelyn viikon sisällä. Valtasen mukaan poimijoiden rekrytoinnissa ei ole ollut ongelmia.
– Noin sata poimijaa on sopiva meidän tarpeisiin. Useana vuonna olleille alueet ovat jo tuttuja, sanoo Valtanen.
Eteläkarjalaisen marjayritys Kaskein Marjan poimijat ovat jo aloittaneet työskentelyn. Scandinavian Berry järjestelee poimijoiden käytännönasioita alihankintana.
– Enemmän on vielä ollut kiertelyä minne kannattaa mennä. Toki yksi poimija poimi 50 kiloa hillaa. Se on 500 euron tili. Parhaimmat poimivat mustikkasadon kypsyessä pitkälle toista sataa kiloa ja heikoimmat muutaman kymmenen kiloa, sanoo Scandinavian Berryn Timo Karppinen.
Ulkomaiset poimijat keräävät suomalaisen sadon
Ulkomaiset poimijat ovat marja-alalle korvaamattomia työntekijöitä.
– Koko teollisuutta ei olisi tässä mittakaavassa, jos ulkomaalaisia poimijoita ei olisi. Se on kaikille toimijoille sama homma. Ulkomaiset poimivat noin 90 prosenttia marjoista, sanoo Kiantaman Vernu Vasunta.
– Toista se oli kaksi-kolmekymmentä vuotta sitten. Nyt suomalaisia ei saa metsään millään, pohtii Scandinavian Berryn Timo Karppinen.
Poimijoiden tienestit vaihtelevat vuosittain sadon mukaan. Vasunnan mukaan vuonna 2012 huippupoimijat tienasivat nettona noin 4 000 euroa. Viime vuonna keskiansio oli vajaa 2 000 euroa.
– Nettona kahteen tuhanteen pitäisi päästä, koska silloin täyttyvät Ulkoministeriön edellytykset. Heidän tulisi saada nettona päivässä noin 30 euroa, laskee Vasunta.
Tänä vuonna helle uhkaa pienentää satoa, mutta parin kuukauden urakkaa on vielä liian aikaista tarkaan arvioida.
– Kyllähän sato on heikompi kuin viime vuonna. Mutta voi sanoa, että alkukausi on ollut hieman parempi kuin ennakkoon osasimme odottaa. Ainakin thaipoimijat tuntevat olonsa nyt kotoisaksi, sanoo Vasunta.