perjantai 11. heinäkuuta 2014

Ilta-Sanomat: Jopa 2900 €/kk: Nämä työt eivät kelpaa suomalaisille

Ilta-Sanomat: Jopa 2900 €/kk: Nämä työt eivät kelpaa suomalaisille 11.7.2014

Ulkomaalainen saa helposti työluvan aloille, joilla osaavan, suomalaisen työvoiman saatavuus on hankalaa.

Tänä kesänä Uudellamaalla tehty työlupalinjaus paljastaa alat, joihin ei löydy osaavaa, suomalaista työvoimaa. Uudenmaan Ely-keskuksessa on päätetty puoltaa työlupia lähtökohtaisesti seuraaville aloille: kokki, keittäjä, kylmäkkö, kotitalouksiin palkattavat kotiapulaiset ja lastenhoitajat, siivoustyö sekä terveydenhuoltoala.

− Kun lähdemme puoltamaan työlupia, ensin täytyy katsoa, olisiko työvoimaa saatavilla omalta maalta. Jos kuuluu näihin ammattiryhmiin, työluvan saanti on paljon joustavampaa, kertoo Uudenmaan TE-toimiston johtaja Jarmo Ukkonen.

Ukkosen mukaan tiettyjen töiden kiinnostavuutta suomalaisten silmissä vähentävät työn kausiluonteisuus, vuorotyövaatimus ja provisiopalkkaus. Esimerkiksi puhelinmyyntityössä on provisiopalkkaus.

− Jos on raskas työ pienellä palkalla, niin kuin siivoustyö monesti on, niin silloin rupeavat työpaikkojen täyttöajat pitenemään, Ukkonen lisää.

Tällaisia palkkoja työntekijät ovat ilmoittaneet ko. ammateista Oikotien Palkkavertailu-palveluun.

Kokki: 2181 €
Kylmäkkö: 2043€
Keittäjä: 2098€
Lastenhoitaja 2054€
Siivooja: 1658€
Terveydenhoitaja: 2589€
Sairaanhoitaja: 2941€

Tilastokeskuksen huhtikuussa 2014 julkaiseman tilaston mukaan sairaanhoitajien mediaaniansiot ovat 2849 euroa kuussa. Mukaan on siis laskettu säännöllisen työajan palkan lisäksi kaikki palkanlisät ja luontaisedut.

Tästä linkistä voit katsoa Taloussanomien virallisen listan 120 eri ammatin ansioista.

Työvoimapulaa eniten hoitoalalla

Työ- ja elinkeinoministeriö laatii kolme kertaa vuodessa valtakunnallisen barometrin ammateista, joissa tällä hetkellä on työvoimapulaa. Listalla suurin osa ammateista on hoitoalan töitä. Mutta myös myyntiedustukseen ja puhelinmyyntiin on vaikea saada työntekijöitä.

− Nämä vaihtelevat alueellisesti. Jos barometriä katsoo pitkällä juoksulla niin puhelinmyynti- ja siivoustyö ovat vuodesta toiseen hankalia, Ukkonen arvioi.

Puhelinmyyntityöhön on kuitenkin käytännön syistä vaikea palkata ulkomaalaista. Ukkonen myöntää, että työ vaatii sujuvaa suomenkieltä, myyntitaitoa ja verbaalista lahjakkuutta, ettei asiakas laita luuria korvaan.

− Sanoisin, että huonolla suomella ei tule siitä hommasta mitään, jolloin asiakas kahta suuremmalla syyllä laittaa luurin korvaan.

Ulkomaalaiset paikkaavatkin suomalaisia pääasiassa ammateissa, joita tehdään oma-aloitteisesti, ja joissa ei tarvitse puhua tai kommunikoida, kuten mansikanpoiminnassa ja siivouksessa.

− Kielitaidon merkitystä korostetaan, mutta tämäntyyppisissä ammateissa ulkomaalainen pärjää ihan hyvin, vaikka vähän huono suomi olisikin.