Iltalehti: Kahvilayrittäjä kamppailee kerjäläisiä vastaan: "Siellä on välillä ulostetta pitkin seiniäkin heidän jäljiltään" 16.7.2014
Kati Laakso on kamppaillut vuosikausia kerjäläisongelmaa vastaan, ensin kahvilan työntekijänä ja nyt yrittäjänä.
Laakson omistaman kahvilan tontti on valtion, ja sillä on valtion omistamat ilmaiset, ympäri vuorokauden auki olevat vessa- ja suihkutilat. Nyt ne ovat kuitenkin lähinnä bulgarialais- ja romanikerjäläisten käytössä.
- Tänä kesänä heitä on kolminkertaisesti aiempiin vuosiin nähden, joskus jopa 60 kerrallaan. Vessat lainehtivat pyykkisessioiden jälkeen eteiseen saakka ja vessapaperit, vesi- ja jätemaksu jäävät minun maksettavakseni, hän huokaa.
Laakso ei osaa tuoreena yrittäjänä arvioida, kuinka ison osan vesilaskusta voi laittaa kerjäläisten piikkiin, mutta pienestä summasta tuskin puhutaan.
- He pesevät siellä 10-60 hengen vaatteet päivässä ja itsensä vielä lisäksi. Siitä voi laskea.
Kahvilan työntekijöillä menee joka päivä vähintään tunti vessojen siivoamiseen.
- Siellä on välillä ulostetta pitkin seiniäkin heidän jäljiltään, Laakso sanoo.
Hän on tilanteessa myös lain mukaan melko kädetön.
- Yrittäjällä ei ole muita oikeuksia, kuin yrittää hätistellä häiriötä aiheuttavat kerjäläiset pois. Jos on tehty vahinkoa, niin hän on oikeutettu ottamaan rikoksen tekijän kiinni ja toimittamaan hänet poliisille, rikoskomisario Marko Heikkilä kertoo.
Bisnes kärsii
Laaksoa harmittaa, että asiakkaat kärsivät tilanteesta. Kerjäläiset pitävät vessoja varattuna, kaupittelevat koruja, pyytävät bensaa ja sotkevat pihaa.
- Olemme siivonneet kahvilan pihalta muun muassa pakastimia, sähköpattereita ja kalanpäitä.
Perjantaina hänen mittansa tuli täyteen, ja hän sulki vessat yöksi.
- Kun tulin aamulla töihin, oli kahvilan takaovelle ulostettu ja jätetty vaatemytty. Se oli kai kosto.
Vastaukseksi keskaria
Aluksi Laakso yritti lähestyä kerjäläisiä sovittelevasti.
- Sanoin, että he saavat olla, mikäli siivoavat sotkunsa, mutta jo parin viikon jälkeen roskaaminen alkoi.
Yrittäjä on huolissaan kahvilan turvallisuudesta, sillä kerjäläiset valmistavat tontilla ruokaa avotulella.
- Viime torstaina he sytyttivät tontille kolme nuotiota. Pelkään, että he polttavat vielä koko rakennuksen, eikä heidän ei tarvitse kantaa mitään vastuuta.
Laakso kertoo, että pyydettyään kerjäläisiä sammuttamaan tulet ja poistumaan hän oli saanut vastaukseksi käsimerkkejä.
- Sinä iltana heitä oli noin 60. Olin vähän tyhmänrohkea kun menin sinne yksin, mutta luotan siihen, etteivät he minulle mitään tee. Miehet hyppäsivät autoihin, ajelivat ympyrää, näyttivät minulle keskisormea ja uhkailivat. Lopulta he tulivat kysymään, miksi heidän on lähdettävä.
Mistä apu?
Laakso kertoo, ettei aina edes halua soittaa poliisille, koska tietää sen olevan turhaa. Siinä hän on osittain oikeassa.
- Lievästä vahingonteosta poliisi kirjoittaa sakon, mutta sekään ei kovin tehokas keino torjua tämän kaltaista ongelmaa. Varsinkaan, kun poliisin kirjoittamia sakkoja ei loppu viimein joudu maksamaan, saati istumaan vankilassa.Tämä on toisinaan hieman turhauttavaa, mutta ihmisten vapaa liikkuvuus on itseisarvo Euroopassa. Se on hyväksyttävä, komisario Heikkilä sanoo.
Laaksoa ärsyttää, ettei yrittäjänä voi muuta kuin siivota heidän jälkiään.
- Tämä on valtion tontti ja mielestäni asian hoitaminen on siten valtion asia.