Yle: Marjayrittäjä: Olisi hullua lähteä muuttamaan toimivaa systeemiä 3.7.2014
Hankasalmelta käsin ympäri Suomea toimiva Marja-Matti työllistää tänä kesänä marjanpoiminnassa vain thaimaalaisia. Yrittäjän mukaan elintarviketeollisuus ostaa marjaa sieltä mistä halvimmalla saa.
Marjayrittäjä Matti Hankonen toivoo, ettei Suomessa mentäisi marjanpoimijoiden palkkaamisessa samaan malliin kuin Ruotsissa, missä poimijoihin on sovellettava työsuhdelainsäädäntöä.
Hankosen mukaan alan ongelmat ovat olleet poimijamäärään nähden Suomessa melko vähäisiä.
- Kolmisentuhatta poimijaa tulee Suomeen vuosittain ja jos jollakin joku asia epäonnistuu, niin se nostetaan heti julkisuuden valokeilaan, vaikka suurin osa alan yrittäjistä toimii ihan okei. Olisi hullua lähteä toimivasta systeemistä ja lähteä muuttamaan sitä enää, toteaa Hankonen.
Elintarviketeollisuus ostaa Hankosen mukaan marjaa sieltä mistä halvimmalla saa. Mikäli poimijoihin sovellettaisiin työsuhdelainsäädäntöä pelattaisiin moni marjayrittäjä ulos kilpailusta.
- Jos lopullisesta myyntihinnasta meinaa itselleen jotain katetta saada, niin se nousee niin korkeaksi, ettei pysty enää kilpailemaan ukrainalaisten ja itäeurooppalaisten toimijoiden kanssa. Kyllä se vaan niin on, että elintarviketeollisuus ostaa marjan sieltä mistä halvimmalla saa. Me ollaan ulos pelistä, jos mennään työsuhdemalliin.
Poimijoiden tuloon varauduttu paremmin
Työ- ja elinkeinoministeriö ja ulkoasiainministeriö ovat tänä vuonna varautuneet ulkomaalaisten metsämarjanpoimijoiden tuloon aiempaa paremmin, jotta viime vuosien ongelmilta vältyttäisiin.
Muun muassa Suomen Bangkokin edustusto on rajoittanut niiden marjanostajayritysten mahdollisuuksia toimia viisumikutsujana, joiden toiminnassa on aiemmin ollut moitittavia piirteitä.
Työ- ja elinkeinoministeriö on ollut yhteydessä myös marjanostajayrityksiin hyvien menettelytapojen kehittämiseksi. Ministeriöt ovat esimerkiksi yhdessä laatineet tiedotteen poimijoille, jonka nämä saavat edustustosta viisumipäätöksen liitteenä. Odotettavissa on myös työneuvoston lausunto siitä, onko metsämarjanpoimintaan sovellettava työlainsäädäntöä vai ei.
- Tavoitteemme on tukea yritysten ja ammattiliittojen yhteistyötä, jotta poimijoille voidaan taata toimeentulo ja asianmukaiset olot. Marjayritykset ovat kehittäneet vastuullisia toimintamalleja ja alan itsesääntelyä. Huolenaiheena ovat edelleen järjestäytymättömät yritykset, kertoi työministeri Lauri Ihalainen toukokuussa.
Iso osa marjoista jää metsään
Helmikuussa julkaistussa raportissa listattiin ongelmakohtia, joita ulkomaalaisten metsämarjanpoimijoiden työskentelyyn liittyy. Epäselvyyksiä oli muun muassa siinä, että poimijoilla ei ole Suomessa työsuhdeturvaa, vaikka marjat ostava yritys toimii työnantajan kaltaisesti. Tämä asetelma on voinut tulla poimijoille yllätyksenä.
Poimijoilla voi olla myös todellisuuteen pohjautumattomia kuvitelmia ansiomahdollisuuksista ja siitä, miten paljon marjoja on muun muassa satovaihtelun takia mahdollista poimia. Monet poimijat ovat päässeet hyviinkin ansioihin, mutta joka vuosi on niitä, joiden ansiot jäävät alhaisiksi tai jotka jäävät poimintamatkastaan tappiolle.
Suomen jokamiehenoikeus ja sen rajat ovat nekin jossain tapauksissa jääneet epäselviksi sekä ulkomaalaisille poimijoille että poimintapaikkojen läheisyydessä asuvalle väestölle. Jokamiehenoikeus koskee jokaista, myös ulkomaalaisia. Häiriötä ei kuitenkaan saa aiheuttaa. Silloin tällöin ulkomaalaiset poimijat ovat ajautuneet liian lähelle asutusta. Myös luonnon roskaamisesta on annettu kielteistä palautetta.
Tänä kesänä Suomeen saapuu arviolta 5000-6000 ulkomaalaista metsämarjanpoimijaa. Noin 75–80 prosenttia heistä tulee Thaimaasta.
Marjateollisuus on viime vuosina ostanut suuria määriä marjoja ulkomaalaisilta poimijoilta, mutta suurin osa metsämarjoista jää edelleen poimimatta.